ODBROJAVANJE JE POČELO

Brexit se komplicira iz dana u dan, svi scenariji su mogući pa i onaj najgori

Tvrdoglava premijerka Tereza Mej u utorak će drugi put pred parlamentarce staviti prijedlog Brexita, ali pitanje je hoće li biti usvojen

Tereza Mej: Hoće li uspjeti Britaniju izvući iz EU bez velikih potresa

Piše: K. KEŠMER

10.3.2019

Odbrojavanje do događaja za koji niko ne zna kako će izgledati je počelo. Brexit bi se trebao desiti za 20 dana, a niko, ni Vlada Velike Britanije ni oni što ga zagovaraju, nemaju pojma kako. 

Tvrdoglava premijerka Tereza Mej (Theresa May) u utorak će drugi put pred parlamentarce staviti prijedlog Brexita, odnosno dogovora s EU o izlasku. Glasanje o prvom prijedlogu je prošlo neslavno - laburisti svakako ne podržavaju odvajanje, dok su konzervativci smatrali da dogovor nije dovoljno dobar.

Premijerka razapeta između želja i realnosti

Trenutno se na relaciji London - Brisel odvijaju novi pregovori o raskidu, međutim, niko još ne zna ni kako će taj novi dogovor izgledati.

I dok je premijerka Mej razapeta između želja tvrdih konzervativaca, onoga što je, prema njenom mišljenju, dobar dogovor i realnosti, sve je više onih koji zagovaraju upravo raskid s EU bez ikakvog dogovora.

Ideja koju zastupaju radikalniji konzervativci, unitaristi i nacionalisti jeste da se Britanija iščupa iz ralja EU pa da tek onda pregovora, navodno iz bolje pozicije.

Ono što je kvaka u ovom planu jeste što niko ne zna šta će se desiti ukoliko se izađe bez dogovora. Malu naznaku dala je kompanija gigant u automobilskoj industriji – BMW. Ova kompanija je najavila da će svoju proizvodnju automobila Mini automatski preseliti u EU ukoliko dođe do Brexita bez dogovora. Slično je najavio i američki „Ford“.

U kojem pravcu će sve ići trebalo bi biti jasnije već iduće sedmice, koja je možda i ključna za sve ono što slijedi.

Za utorak je Mej najavila „važno glasanje“ o sporazumu o izlasku iz EU. Ukoliko sporazum ne dobije podršku, Mej je već za srijedu zakazala novo glasanje. Parlamentarci će se pitati podržavaju li zalazak iz EU bez sporazuma.

Mnogo pitanja, malo vremena

Opet, ukoliko parlamentarci ne prihvate istupanje bez sporazuma, tzv. tvrdi Brexit, Mej je zakazala i treće glasanje. O tome da se prihvati produženje roka za istupanje iz EU, odnosno – odgodu, za šta će joj, svakako, trebati i pristanak Brisela.

S obzirom na to da su Britanci i do sada pokazali da znaju iznenaditi i donijeti odluke čije je konsekvence teško procijeniti, moguć je i scenarij da parlamentarci odbiju sporazum i prihvate tvrdi Brexit.

Upravo je to scenarij od kojeg strepi i premijerka Mej. Takav scenarij donosi neizvjesnost na svim mogućim poljima, od ekonomskog, privrednog pa do političkog.

Kako će Britanci putovati, hoće li im trebati vize, kako će se uvoziti i izvoziti roba, transferi novca, šta je s Britancima koji rade u EU i šta će biti s građanima EU koji rade u Britaniji, šta je s kompanijama koje posluju na cijelom kontinentu...

Pitanja je mnogo, a vremena sve manje...

Šef MI6 zamoljen da ne ide u penziju 

O kako osjetljivim trenucima se radi pokazuje i podatak da je šef vanjske obavještajne službe MI6 Aleks Junger (Alex Younger) zamoljen da ostane na svom položaju iako je trebao otići u penziju.

Junger vodi MI6 već pet godina i u novembru je trebao biti van službe. Kako je saopćeno, od njega se tražilo da ostane na funkciji još „godinu, dvije“ nakon što Britanija izađe iz EU.

Dilema oko izbora za EP

Iako je situacija već dovoljno komplicirana, jedna stvar je dodatno čini zamršenom i otvara još pitanja na koja niko nema odgovor. Naime, krajem maja (od 23. do 26.) bit će održani izbori za Evropski parlament (EP).

Ukoliko dođe do odgode Brexita i sve se razvuče do kraja maja, trebaju li Britanci izlaziti na te izbore? Formalno, Velika Britanija je članica i njeni građani imaju zakonsko pravo da glasaju za Evropski parlament.

S druge strane, moguće je da se Brexit dogodi dva dana nakon izbora za EP i šta onda? Velika Britanija imat će svoje zastupnike u tijelu kojem više ne pripadaju?  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.