IZ RUSIJE S LJUBAVLJU Iza opasnog oružja krije se ljubavna priča

Tajna ruskih raketa: Zašto na svima piše Tanja?

Avaz.ba
10.10.2019 12:36

Legenda kaže da će lansiranje biti uspješno samo ako raketa nosi Tanjino ime

Foto: Agencije

Sve rakete lansirane s kosmodroma Plesetsk u Rusiji nose ime Tanja, jer legenda nalaže da ukoliko na raketi ne stoji to žensko ime, lansiranje neće biti uspješno. Sve je počelo još davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, objašnjava u snimci za Russia Today šef istraživačke grupe kosmodroma Plesetsk Petar Potapov.

Tada je jedan poručnik, u želji da izrazi ljubav svojoj djevojci, napisao njeno ime na raketi koju je tog dana trebalo lansirati u svemir. Međutim, kako navodi Potapov, tadašnji zapovjednik, čijeg se imena više ni ne sjeća, vidjevši taj natpis na raketi, naložio je da se njeno ime obriše prije lansiranja. 

 Budući da je to lansiranje bilo neuspješno, od tog trenutka na svakoj raketi stoji ime Tanja, za sreću - dodaje Potapov.

Naveo je i da tu dužnost obavlja više od 10 godina, da je učestvovao u više od 30 lansiranja i da na svakoj raketi piše "Tanja". 

Sami kosmodrom nastao je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća za lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila R7. Iz tog projektila nastat će čitav sovjetski program istraživanja svemira, a Plesetsk će biti tajna baza za lansiranje špijunskih satelita. Tek nakon raspada Sovjetskog saveza, kada je Kazahstan počeo naplaćivati 115 miliona dolara godišnje za korištenje Bajkonura, Plesetsku raste popularnost.

NA VRH