PRIČA O LJUBAVI

SOS sela u Bosni i Hercegovini: Toplina doma i roditeljska ljubav

Mnogo se razgovara, još više voli, uče se i izgrađuju porodične vrijednosti te dijeli ljubav, kazala Čabarkapa

Piše: A. Saračević

6.9.2021

Prilika za sigurno i bezbrižno odrastanje u porodičnom okruženju. Avaz

Nemaju sva djeca sreću da osjete toplinu doma, roditeljsku ljubav i pažnju te priliku za normalno djetinjstvo. SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine djeci nastoje pružiti upravo takav vid podrške.

U ovom dječijem selu u Sarajevu trenutno živi 16 porodica u kojima sa SOS roditeljima, braćom i sestrama odrasta 83 djece.

Porodične veze

SOS roditelji žive s djecom, kao i svaka druga porodica, gdje grade prirodne veze između svih članova porodice, a u jednoj SOS porodici odrastaju djeca različite životne dobi, dok biološka braća i sestre uvijek odrastaju zajedno.

- Kao i svaka porodica, SOS porodica ima svoje dnevne rutine, gdje svaki član ima svoje obaveze i vrijedno doprinosi porodici. Mnogo se razgovara, još više voli, uče se i izgrađuju porodične vrijednosti te dijeli ljubav, koju će današnja djeca sutra pružiti svojim bližnjima - rekla nam je Ana Čabarkapa, portparol SOS Dječijih sela u BiH.

Biti SOS roditelj je način života i vrlo zahtjevan posao. Prvenstveno je potrebno prijaviti se za posao SOS roditelja. Kandidati potom prolaze višemjesečnu teoretsku i praktičnu obuku, nakon koje i oni, ali i stručni tim mogu donijeti odluku je li to posao prikladan za njih.

Biti roditelj

Sam proces selekcije i edukacije budućih SOS roditelja traje duže i u tom vremenu kandidati procjenjuju je li to posao kojim žele i mogu da se bave.

- Odgoj djece je uvijek izazov, ali važno je misliti instinktom i ljubavlju - tada sve nekako ide lakše. Trudimo se da se prilagodimo potrebama djece i njihovim željama. Znamo koliko je važno razgovarati i koliko je važno da i nas neko čuje - tako je i s djecom, zato sve kreće od iskrenog razgovora i uvažavanja mišljenja - kazala je Pašija Branković, SOS mama.

Uloga roditelja u odgoju djece nije ni laka ni jednostavna. Treba uložiti iznimne napore kako bi se djeci pružili ljubav i osjećaj sigurnosti te se dešava da se svaki roditelj osjeti ponekad izgubljeno i uplašeno.

- Nisam uplašena zato što razmišljam uvijek pozitivno i trudim se u ovome što radim da učinim sve da djeca budu sretna i uspješna - zaključila je ona.

Razgovor i smijeh

Bez obzira na to koliko je dan bio buran te koliko obaveza je iznjedrio, pamtimo ga po najsretnijim trenucima. Ti trenuci obično su oni kada je cijela porodica na okupu.

- Najdraži trenutak je kada sjednemo svi zajedno da ručamo. Djeca tada najradije dijele svoja razmišljanja i prepričavaju događaje. Tako da u tom periodu mnogo razgovaramo i gotovo uvijek ručak završimo radosno i sa smijehom - rekla je Branković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.