LIFESTYLE

Android L će automatski štititi vaše podatke

Sigurnost i privatnost korisnika postali su prilično važne teme u svijetu smartphonea

(A. Sm.)

22.9.2014

Sigurnost i privatnost korisnika postali su prilično važne teme u svijetu smartphonea u posljednje vrijeme. Appleov izvršni direktor Tim Cook nedavno je dao svoje mišljenje u vezi sa ovom temom, a sada i Google radi na tome da učini Android sigurnijim.

Kompanija je izjavila listu Washington Post da će naredna generacija mobilnog OS-a, za sada neimenovanog Androida L, po prvi put automatski enkriptovati podatke. Korisnici Androida su do sada morali sami da aktiviraju ovu zaštitu na svojim pametnim telefonima.

Ono što je prilično važno jeste to da Google tvrdi da čak ni sigurnosne agencije neće moći da pristupe fotografijama, porukama i video snimcima koji se nalaze na enkriptovanom uređaju.

Apple je učinio sličnu stvar sa iOS-om 8 kako bi uvjerio korisnike da sama kompanija ne može ništa da preda vlastima kada su lični podaci u pitanju.

Sudeći prema Googleu, cilj je da se najpopularniji operativni sistem na svijetu učini još sigurnijim, a na tome se već neko vrijeme radi.

- Android već preko tri godine nudi enkripciju podataka, a ključevi se ne čuvaju van uređaja tako da ne mogu biti podijeljeni sa vlastima. Naša najnovija verzija Androida imat će automatski uključenu enkripciju, tako da korisnici ne moraju da razmišljaju o tome da li je ona uključena - izjavila je Nikki Christoff, portparolka Googlea.

Nova generacija Androida očekuje se u oktobru, iako je ovom operativnom sistemu potrebno znatno više vremena da dospje do većeg broja uređaja usljed masovnosti Android uređaja i njihovih međusobnih razlika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.