Avion na solarnu energiju sletio u Dayton, grad braće Wright

Završili još jednu dionicu na puta oko svijeta

Fena
22.05.2016 13:40

Letjelica Solar Impulse 2, koji leti na Sunčevu energiju, sletio je kasno sinoć u Dayton čime je završio još jednu dionicu puta oko svijeta na kojem promovira čiste izvore energije.

Avion je 17 sati ranije poletio iz Tulse u Oklahomi. U gradu koji je bio dom pionira avijacije Orvillea i Wilbura Wrighta avion je dočekala nasljednica braće Amanda Wright Lane.

Put oko svijeta avion je započeo u martu prošle godine polijetanjem iz Abu Dabija. Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju financiraju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji se izmjenjuju u upravljanju avionom i nadaju da će završiti put tamo gdje su ga i započeli - u Abu Dabiju.

Piccard je na Twitteru nazvao 1.609 kilometara dugo putovanje "magičnim letom".

Avion SI2, koji leti uz pomoć Sunčeve energije iz 17.000 solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), ukupno će preletjeti 35.000 kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8.500 metara.

Put ga je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana. Avion je postavio rekord za najduži let na Sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8.300 kilometara iz Japana do Havaja.

NA VRH