LIFESTYLE

Za manje od dvije sedmice Apple će predstaviti nove iPhone modele

Avaz.ba

30.8.2017

Apple će 12. septembra predstaviti svoje nove proizvode, a glasine širom interneta govore kako će među njima biti čak tri nova iPhone uređaja.

Prema portalu MacRumors, zvijezda predstavljanja bit će novi, redizajnirani iPhone, čije je radno ime iPhone 8, ali moguće je i da će Apple raskrstiti s brojkama u imenu svojih mobitela.

Novi iPhone 8 trebao bi imati stakleni okvir na šasiji od čelika, kao što je imao iPhone 4, ali u ovom slučaju imat će lagano zakrivljeni OLED ekran od ruba do ruba, koji bi trebao prekrivati gotovo cijelu prednju stranu mobitela.

Takav dizajn znači da se Apple konačno oprostio od 'home' tipke, koja će na novom iPhoneu biti virtualna, kao i na brojnim Android uređajima do sada. To također znači i da će novi iPhone imati ekran veličine onoga koji su do sada imali 5,5-inčni uređaji, na uređaju veličine 4,7 inča.

U sebi bi trebao sadržavati novi A11 procesor, izrađen 10-nanometarskom tehnologijom, koji bi trebao biti brži i znatno učinkovitiji od dosadašnjeg A10. Po prvi put, novi će iPhone imati i opciju bežičnog punjenja, a umjesto čitača otiska prstiju, koristit će prednju kameru za prepoznavanje lica svojeg korisnika.

Prepoznavanje lica trebalo bi biti jedna od značajnijih sposobnosti novog uređaja koja će uticati na način na koji se korisnici služe svojim mobitelom. Osim automatskog otključavanja, mobitel se neće zaključavati dokle god je svjestan da mu korisnik gleda u ekran, a neće ni aktivirati zvučne obavijesti kad pristižu poruke.

Prema nacrtima i prototipima koji su procurili na internet, na gornjem dijelu ekrana nalazit će se malo područje na kojem će biti smješten zvučnik od slušalice i dvije kamere.

Radnici koji sastavljaju novi mobitel navodno ga nazivaju iPhone 8, ali japanski portal MacOtakara vjeruje kako će se na kraju zvati 'iPhone Edition', poput Apple Watcha, kako bi se dodatno istaklo da se radi o premium proizvodu. Očekuje se da će i cijena biti oko 1.000 dolara za najjeftiniju verziju, znatno viša nego što je do sada Apple tražio za nove iPhone uređaje.

Prema do sad dostupnim informacijama, novi će se iPhone nuditi u samo tri boje - crnoj, srebrnoj i zlatnoj.

Osim novog premium 'flagshipa', očekuje se da će Apple predstaviti još dva nova mobitela - iPhone 7s, te iPhone 7 Plus, koji bi trebali zadržati dizajn sličan svojim prethodnicima, no ipak nuditi neke značajnije pomake - poput novog A11 procesora u oba uređaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.