LIFESTYLE

Koje telefone Kinezi žele više od iPhone-a?

Avaz.ba

4.10.2017

Kina je ključno tržište za kompaniju "Apple", tako da je za kompaniju iz Kupertina sigurno zabrinjavajuće to što Kinezi nisu pretjerano ushićeni zbog objave iPhone 8, za razliku od ranijih modela. Novo istraživanje podupirije ovaj stav, sugerirajući da potrošači u Kini preferiraju druge brendove, koji su i teritorijalno bliži najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

FT Confidential istraživanje Financial Timesa, sprovedeno na 100 potrošača iz Kine, otkriva da manje od četvrtine ispitanika planira da kupi iPhone kao svoj naredni telefon (ovo pokriva i iPhone 8, ali i iPhone X modele).

S druge strane, broj ispitanika koji namjerava da kupi Huawei telefon kao naredni iznosi 31,4 procenta. Ovo predstavlja isti procenat korisnika koji je planirao da kupi iPhone prije dvije godine, a ova brojka je sada pala na 24,2 procenta.

Ovo označava da Huawei po prvi put skida  "Apple" sa trona prvog izbora kada su telefoni u pitanju, kod potrošača u Kini. Ali, ovo nije prvi put da podaci pokazuju da Huawei pokazuje da je ozbiljna prijetnja mnogo poznatijem brendu iz Amerike. Analize Canalysa iz avgusta su pokazale da globalna isporuka Huawei telefona donosi 20 posto povećanje na globalnom nivou u odnosu na "Apple".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.