ENGLESKI FIZIČAR U Vestminsterskoj opatiji

Hokingova urna bit će položena blizu grobova Njutna i Darvina

Index.hr
21.03.2018 08:13

Urna s posmrtnim ostacima engleskog teoretskog fizičara Stivena Hokinga (Stephen Hawking) bit će položena u Vestminsterskoj opatiji, pokraj grobova historijskih velikana nauke Isaka Njutna (Isaak Newton) i Čarlsa Darvina (Charles Darwin), piše BBC.

Engleski naučnik, koji je svjetsku slavu stekao svojim radom o crnim rupama i teoriji relativiteta, ali mu je u 22. godini otkrivena amiotrofna lateralna skleroza (ALS), pa je veći dio života proveo u kolicima, preminuo je 14. marta u 77. godini u svom domu u Kembridžu.

BBC navodi da će komemoracija Hokingu biti održana 31. marta u univerzitetskoj crkvi Svete Marije u Kembridžu, a potom i poseban prijem na koledžu "Trinity", dok će posmrtni ostaci biti položeni u Vestminsterskoj opatiji.

- Sasvim je logično da pepeo Hokinga počiva u Opatiji, pored njegovih kolega, istaknutih naučnika. Njutn je pokopan u toj crkvi 1727., a Darvin 1882. godine - kazao je dekan Vestminsterske opatije Džon Hol (John Hall), ne navodeći datum polaganja urne.

Hoking je unaprijedio razumijevanje prostora, vremena i prostor-vrijeme singulariteta, a iza sebe je ostavio niz djela od kojih je najpoznatija knjiga "Kratka historija vremena".

Tokom karijere razotkrio je neke od najzamršenijih tajni svemira, iako je bio primoran komunicirati samo pomoću kompjutera.

NA VRH