SAVJETI

Evo šta morate raditi ako na iPhone prospete neku tečnost, zašto ga nikada ne biste trebali stavljati u rižu

Nije jako dobar agens za sušenje

Avaz.ba

17.4.2019

Prosuli ste kafu na iPhone telefonu, bacili ga u toalet ili zaboravili da ste je imali u džepu kada ste skočili u bazen. Prva stvar koju će vam prijatelji reći je da ga odmah stavite u rižu i ostavite tamo dok se ne osuši.

Tužna istina je da neće uspjeti.

Prije svega, riža nije jako dobar agens za sušenje, i niko zaista ne zna koliko dugo treba vremena da uređaj bude u riži da se osuši da bi stvarno radio. 

Kada stavite iPhone telefon u kesu riže, rizikujete da na vašem uređaju napravite još veću štetu od one koja je trenutno, male su šanse da se vaš uređaj sačuva.

Dok riža može biti zgodan i jeftin način da se pokuša oživljavanje vašeg utopljenog telefona, postoji dodatni rizik da prašina iz riže uđe u telefon.

Također, riža postaje jako ljepljiva kada je vlažan i rizikujete da se zaglavi u ulazu u punjač, mikrofonu ili u drugim malim pukotinama i rupama na telefonu.

Čak i ako oni uklone vidljivu tečnost, još postoji opasnost da se u telefon zaglavi prašina i dijelovi proizvoda. Šteta će se pojaviti nakon određenog vremena.

Čak i ako ga ostavite na sedmicu ili više da se osuši, još nećete moći očistiti tečnosti unutar telefona. Riža će možda isušiti površinsku tečnost, ali tečnost koja je unutra telefona će ostati u samom telefonu i napravit će totalnu štetu nakon 24 Sata.

Voda koja se nalazi u sokovima kafi alkoholu u trenutku kada dođe u dodir sa bakarnim i elektronskim dijelovima iPhone uređaja nakon 24 sata nastaje hemijski process koji se naziva oksidacija i dolazi do nagrizanja vodova i bakarnih dijelova nakon čega nastaju prekidi i uništenje određenih dijelova gdje je započet proces oksidacije.

Ljepljiva soda ili šećerna masa se zaglavi na komponentama koje uzrokuju stvaranje oksida i korozije. Ista stvar se dešava čak i ako je samo ispustite u vodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.