DETEKTOVANJE NESREĆE

iPhone korisnicima pravi probleme zbog ove funkcije

Jedan on primjera koji je zabilježen jeste da su vlasnici iPhonea 14 bili na rollercoasteru pozivali su hitnu službu koja je dobijala automatsku poruku

iPhone 14. PRINTSCREEN

A. O.

10.10.2022

Probleme korisnicima zbog njegove nove funkcije Crash Detection jer poziva 911 (hitna služba) iPhone pravi problem, posebno dok su oni na rollercoasterima.

Naime, ova funkcija dizajnirana je tako da detektuje eventualne saobraćajne nesreće te da automatski poziva pomoć. Ipak, neobično je to da prilikom vožnje rollercoasterom prepoznaje kao saobraćajnu nesreću zbog čega automatski poziva 911.

Funkcija je  dio iPhonea 14, pametnog sata Watch Series 8, iPhonea SE i iPhonea Ultra, uređaja opremljenih žiroskopskim senzorom i akcelerometrom zaduženim za detekciju nesreće. 


Senzori detektuju

Ukoliko dođe do nesreće, senzori je detektuju, iPhone prikazuje upozorenje i poziva hitne službe ukoliko korisnik ne prekine poziv u periodu od 20 sekundi.

Međutim, kada se veza uspostavi, emituje se zvučna poruka koja obavještava službu o nesreći te pruža informacije o lokaciji. S druge strane, u slučaju Apple Watcha se službe obavještavaju samo ako korisnik uz sebe ima i iPhone ili ako je povezan na mobilnu mrežu ili Wi-Fi.

Jedan on primjera koji je zabilježen jeste da su vlasnici iPhonea 14 bili na rollercoasteru pozivali su hitnu službu koja je dobijala automatsku poruku, ali i zvuke vrištanja u pozadini koji su uobičajeni za vožnje rollercoasterom.


Dobra strana

Hitnu službu o fatalnoj nesreći u Nebraski, nedavno je obavijestila. To je dobra strana ove funkcije, međutim, tu postoje i mane. 

Jedino rješenje lažnih dojava o nesreći nameću odlaganje iPhonea i drugih pomenutih uređaja prije uživanja u zabavnim parkovima, aktiviranje avionskog moda i deaktivacija funkcije.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.