GO EDITION

Google predstavio Android 13: Evo kako izgleda

Uređaji s Androidom 13 (Go edition) očekuju se 2023. godine

Inovativni model. blog google

A. O.

20.10.2022

Kompanija Google predstavila je novu verziju operativnog sistema razvijenu specijalno za najpristupačnije mobitele iz nižeg ranga te ju je nazvala Android 13 (Go edition).

Inače, Go edition koncept je star već pet godina.

Android 13 (Go edition) je fokusiran na pouzdanost, upotrebljivost i prilagođavanje. Google Play System nadogradnje će biti dostupne za Go uređaje počevši od ovog izdanja te omogućavaju mobitelima da primaju važna ažuriranja softvera bez velike Android nadogradnje.

Više od 250 miliona mjesečno aktivnih uređaja sa slabijim procesorima, ograničenim RAM-om te memorijem koriste neku formu Androida Go. Google Discover debituje na Go edition uređajima te donosi mnogo skinova, a tu je i Material You dizajnerski jezik koji je dosad nije uključivao Go uređaje.

Na osnovu pozadine korisnici dobijaju mogućnost tematiziranja cijele šeme boja mobitela.

Ipak, ono što je činjenica je da proces nije automatski, jer kada se pozadina postavi, potrebno je izabrati jednu od četiri šeme boja za sistem, piše blog.google.

Ključne funkcije Androida 13 dobio je Go. To su dozvola za notifikacije i preferencije jezika za aplikacije. Uređaji s Androidom 13 (Go edition) očekuju se 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.