LIFESTYLE

Da li biste posjetili ove najmanje države na svijetu?

Neke do njih je moguće preći za pola sata

(A. Sm.)

22.7.2014


Postoje zemlje koje se bukvalno mogu preći “uzduž i poprijeko” za samo pola sata, a ovo su neke od njih:

Monako

 

Ovo je prava država za vas ukoliko ste ljubitelj glamura. Monako je osnovan je 1297. godine. Ova državica se prostire na 195 hektara i nalazi se na slikovitom i uskom obalskom pojasu, a odavno je postala poresko utočište bogatih i slavnih.

Grace Kelly je bila najpoznatiji stanovnik ove kneževine, a njen grob se nalazi u katedrali koja je smještena u samom srcu ove malene države. Većina teritorije se može preći pješke, a možete se poslužiti liftovima i pokretnim stepenicama.

San Marino


 

Nalazi se na većoj nadmorskoj visini nego što je Italija kojom je okružen. Najstarija je država u Evropi, osnovana 3. septembra 301. gdine. Pretežno je katolička država sa 33.000 stanovnika.

Ako se nekad zadesite u San Marinu, imaćete osjećaj kao da se nalazite u srednjem vijeku.

Vatikan



Vatikan je zvanično najmanja priznata država na svijetu. Prostire se na 44 hektara i ima oko 800 stanovnika. Osnovan je kao nezavisna država 1929. godine.

Dom je jednih od najposećenijih znamenitosti u svijetu i to: Bazilika Svetog Petra (najposjećenija u svijetu), Sikstinska kapela sa freskama, Vatikanska biblioteka itd.

Malta

 

Malta je ostrvska zemlja u Sredozemnom moru, južno od ostrva Sicilija u Italiji. Prostire se na 316 kvadratnih kilometara, a glavni grad je Valeta.

Ostrvo preko cijele godine nudi veliki broj festivala kao što su festival vatrometa, jazz festival, festival mediteranske hrane itd.

Liechtenstein


Ova državica predstavlja ostatak svetog rimskog carstva, nezavisna je država i gaji veoma bliske veze sa Švicarskom.

Liechtenstein nudi 160 kilometra uređenih staza za skijanje, a ako niste ljubitelj zimskih sportova, uvijek postoji mogućnost da odete u periodu kada nema snijega i uživate u prelijepoj prirodi ove kneževine.

Maldivi


 

Malidivi se nalaze u Indijskom okeanu. To je arhipelag koji se sastoji iz niza od 1.192 koralna ostrva. Ova državica je poznata širom svijeta po fantastičnim plažama i azurnoj boji mora koja će vam pružiti pravu tropsku idilu.

Maršalska otrva

 

 

Maršalska ostrva se nalaze u Tihom okeanu na oko pola puta između Havaja i Australije i možda su najpoznatija po tome što su u crtanoj seriji "Spužva Bob" stalno prikazivali jedno od njihovih brojnih ostrvaca.

Saint Kitts i Nevis

 

 

Ovo je najmanja suverena država u Americi po površini i broju stanovnika. U centru Saint Kittsa se nalazi spektakularan vrh planine Liamuiga, uspavanog vulkana koji je prekriven gustom tropskom šumom, a otkrio ga je Christopher Columbus 1493. godine.

Opojna ljepota prirode, sunčano nebo, topla voda i bijele pješčane plaže čine ga jednim od najzavodljivijih mesta u Karibima, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.