Riješena misterija u Dolini smrti: Kamenje se ne pomiče samo!

Saznajte šta pokreće gromade dolomitnih stijena

(J. Be.)
28.08.2014 17:55

 

Tragovi pomicanja koji ostaju iza kamenja bili su misterij sve do ovog otkrića. Led, kiša i vjetar su stoljećima uspješno varali mnoge turiste i naučnike. Neobične pojave u Dolini smrti (Death Valley) uspjela je zabilježiti jedna svestrana grupa koju čine : inžinjer i biolog. Naime grupa je snimila prvi video jezivog pomicanja kamenja po Playa trkalištu.

Cijelo stoljeće mnoge naučnike i turiste fascinira trag iza kamenja koje se pomiče, objavljeno je u Live Science.

Naučnici su nagađali kako se gromade dolomitnih stijena pomiču, ali jedini dokaz tome bili su tragovi koje su ostavljali za sobom sve do pojave snimke gdje se zaista vidi pomicanje kamena. Zbog nedostatka dokaza kako je to moguće, nagađalo se da je razlog tome Zemljino magnetsko polje, ili pak olujni vjetrovi koji po algama "nose" kamen.

Sasvim logično objašnjenje misterije

Misterija je riješena, za pomicanje postoji sasvim logično objašnjenje. Kamen na snimci bio je nošen laganim vjetrom po mokrom blatu na principu hidroaviona. Po ovoj teoriji vjetar, voda i led pomiču kamenje sa trkališta. No moraju biti zadovoljeni svi uslovi.  Površina leda bi trebala biti tanka kao staklo, ali i dovoljno čvrsto da se može zabiti u stijenu. Naposljetku, poslije hladne noći, potreban je sunčan dan s laganim vjetrom koji bi pomicao kamen po jezeru.

Niz mokrih zimskih oluja stvorile su savršene uvjete u decembru 2013. sve do februara 2014. Stotine kamenja je zabilježeno u kretnji tokom deset sedmica.

Za otkriće ovog fenomena bilo je potrebno više godina truda i proučavanja, no tajna je ipak otkrivena.

racetrack-sliding-rock-h

- Iznenađen sam! Očekivao sam da je potreban potisak, ali očito nije. Led je bio tanji nego što sam mislio da bi trebao biti. Zapanjujuće je bilo vidjeti cijeli proces u kretnje - komentirao je Ralph Lorenz, naučnik na Hopkinsovom Univerzitetu u Baltimoru.

Sličan fenomen se javlja u hladnijim dijelovima na većim primjerima. Otapanjem velikih jezera i rijeka u proljeće velike sante leda mogu "otjerati" gromade ostavljajući tragove na blatnjavom tlu.

Trkalište Playa oduvijek je intrigiralo naučnike

Trkalište Playa je najčudnije od zabilježenih prostora s ovakvim zbivanjima. Jezero je dugačko 4.5 kilometara, pretežno ravno. Ima kamenja koje je manje od loptice za tenis, dok je neko teže i do 320 kilograma. Tragovi koje ostavljaju iza sebe znaju biti kratki, a mogu biti i duži od fudbalskog igrališta. Neki tragovi su ravni, a neki vrludavi te ukazuju na promjene u smjeru kretanja.

- Jasno mi je da će biti ljudi kojima je ova pojava zapanjujuća i bit će razočarani što smo riješili misterij u Mrtvoj dolini - dodaje Richard Norris.

 

NA VRH