LIFESTYLE

BIZARNI KRATERI Napokon riješena misterija Bermudskog trokuta?!

Najnovija teorija o porijeklu

(A. Vr.)

10.10.2014

Čini se da su razlozi nastanka kratera u Sibiru i Bermudskog trokuta isti.

Misteriozni krateri koji su se ranije ove godine počeli pojavljivati u Sibiru potaknuli su brojne teorije o njihovom porijeklu. Naučnici sada vjeruju da su ih uzrokovale podzemne eksplozije plina, a ovo objašnjenje moglo bi objasniti i nestanak brodova i aviona u kontroverznom području poznatom kao Bermudski trokut, piše Daily Mail.

Za tri ogromne sibirske rupe tvrdilo se da su ljudska podvala, posljedica pada meteorita, ali i zalutalih raketa. No, nakon sondiranja najvećeg kratera naučnici su saopćili kako su uzrok najvjerovatnije podzemne eksplozije plina.

- Zagrijavanje iznad površine zbog neobično toplih klimatskih uvjeta i odozdo zbog geoloških linija razdvajanja, dovelo je do ogromnog ispuštanja plinskih hidrata. To su oblici vode nalik ledu koji sadrže molekule plina, poglavito metana, objasnili su stručnjaci.

Osobađanje hidrata plina bio je glavni element nastanka kratera, smatraju naučnici. Ti hidrati osim u regijama poput Sibira, u nekim dijelovima svijeta postoje na dnu okeana.

Bermudski trokut nalazi se između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom okeanu, a i on bi mogao biti posljedica reakcija hidrata plina, tvrdi ruski znaučnik Igor Yeltsov. Hidrati se u jednom trenutku počinju aktivno raspadati, prilikom čega se metanski led pretvara u plin. To nalikuje nuklearnoj reakciji i proizvode se ogromne količine plina.

Posljedica je zagrijavanje okeana, a brodovi počinju tonuti u vodu s ogromnim udjelom plina. I zrak na tom području postaje prezasićen metanom zbog čega atmosfera postaje izuzetno turbulenta što dovodi do pada aviona.

U izvještaju o tvrdnjama, sibirski krateri nazivaju se dalekim rođacima Bermudskog trokuta.

Inače, Državni ured za oceane i atmosferu američke vlade za nesreće na području Bermudskog trokuta krivi loše vrijeme i navigaciju. Tvrde da se broj nestalih vozila na tom području ne razlikuje od ostatka svijeta.

Teoriju da je misteriozna nadnaravna sila kriva za nesreće brodova i aviona nazivaju mitom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.