LIFESTYLE

MAJKA U ŠOKU "U tabletu moje 9-godišnje kćerke sam vidjela da je s kolegicom dogovorila tuču!"

Opasnosti interneta

(N. K.)

16.3.2015

Djeca u današnje doba brže odrastaju i ranije sazrijevaju. Mnogo je faktora koji doprinose tom fenomenu, a jedan od njih je svakako sveprisutnost mobitela, tableta, društvenih mreža… I upravo s ovim pošastima bitku vode ne samo roditelji već i učitelji u školama

Tragom vijesti o jednoj učiteljici koja je sazvala roditeljski sastanak kako bi roditelje upozorila na ponašanje njihove djece, Dnevnik.hr je došao do ove priče.

Dakle, učiteljica u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi u Hrvatskoj, na zahtjev mame koja je bila šokirana sadržajem na tabletu svoje kćeri, na roditeljskom sastanku je rekla roditeljima kako neke djevojčice u njezinom razredu, a riječ je o 3. razredu osnovne škole, prijete jedna drugoj putem mobitela.

- Pišu poruke poput: "glupačo", "ja ću tebe razbiti", "ja ću te tući". Radi se o verbalnom vrijeđanju pisanim putem. Neki roditelji su to doživjeli kao napad na njihovo dijete. No, neki smatraju da je to normalno, rekla je učiteljica.

Učiteljica je zamolila roditelje da kontroliraju kakve poruke šalju njihova djeca. I dok su joj neki roditelji zahvalili na upozorenju, bilo je i onih koji su izjavili kako im ne pada na pamet kontrolirati dijete jer je to udar na njegovu/njezinu privatnost te da ne žele uspostavljati odnos nepovjerenja sa svojim djetetom.

U tom razredu curice su ulogirane u grupe na Viberu, a poruke koje šalju, prema riječima ove zabrinute mame, "ne samo da su neprimjerene njihovoj dobi, već se šalju i u vrijeme kad 9-godišnjaci već trebaju biti u krevetu". Njezina kći se nalazi u toj grupi i ona kontrolira njezine poruke te tvrdi da je komunikacija u grupi aktivna i do ponoći.

- Bila sam šokirana kad sam vidjela što sve objavljuju na Viberu. To mi je bila katastrofa. S učiteljicom sam razgovarala o tome što poduzeti. Nisam za zabrane, ali djecu u ovoj dobi svakako treba kontrolirati, tvrdi ova mama.

Za nepriličan sadržaj u grupi na Viberu saznala je sasvim slučajno. Vidjela je kćer kako sjedi na krevetu i s nevjericom gleda u tablet. Kad ju je upitala što to gleda, imala je što vidjeti. Poruke djevojčica zgrozile su je. Svjedočila je verbalnom "obračunu" dviju curica.

- Pazi, moglo bi ti se nešto dogoditi sutra u školi, piše jedna.

- Ma, mo'š mislit, baš se bojim, odgovara druga. A onda kreću u dogovor da se zaista i potuku u školi. I zaista, sutradan je bilo nekog naguravanja u školi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.