LIFESTYLE

Godinama je krila svoju tajnu od svijeta: Zvali su je muškarcem cijelog života, a sada se ponosno skida

Žena Blic

29.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Godinama je očajnički i na sve moguće i nemoguće načine krila svoju tajnu od drugih. Sada se ponosno skinula i spremno sačekala komentare.

Lea Jorgensen (Leah, 33) iz Viskonsina zbog sindroma policističnih jajnika ima velike probleme sa pretjeranom maljavošću. Lea ima dlake tamo gdje ih većina žena nema - obrazi, grudi, stomak i leđa.

Neumorno je na sve načine skidala te dlake i krila ih od svijeta. Od 14. godine, vršnjaci su je zvali "muškarcem", a u očajničkoj namjeri da sakrije dlake, uvijek je nosila duge rukave, rolke i pantalone. Sate je svakog dana provodila u kupatilu sa brijačem u ruci sve do 2015. godine, kada je učestvovala u jednoj saobraćajnoj nesreći. Tada su joj ljekari rasjekli odjeću kako bi što prije mogli izvesti hitnu operaciju nad njom. Tako je Lea doživjela svoj najveći strah - njena pretjerana maljavost bila je izložena pogledima stranaca.

- Očekivala sam užasne reakcije, ali svi su to potpuno ignorirali - prisjeća se ova mlada žena. Tada je, kaže, shvatila da nikog nije zaista briga kako ona izgleda i odlučila je da se konačno riješi omraženog brijača i krene da otvoreno priča o svojoj borbi sa sindromom policističnih jajnika.

Jedan od ključnih simptoma ovog sindroma je pretjerana maljavost, opadanje kose, neredovni menstrualni ciklusi, gojaznost, poteškoće u mršavljenju i tamnjenje kože na prevojima, poput prepona, ispod grudi ili na stomaku.

Pored toga, ovaj sindrom može izazvati probleme sa plodnošću, dijabetes i visok pritisak.

Nažalost, ne postoji način da se ovo stanje u potpunosti izliječi, ali ima mnogo načina da se njegov štetni učinak na zdravlje minimalizira.  

Najbitnija je ishrana, uglavnom se slažu doktori, dodajući da to podrazumijeva izbacivanje šećera, industrijski prerađenih namirnica i loših ugljenih hidrata iz ishrane.

Lea i dalje vodi bitku sa ljudima, i bori se za svoje pravo da ne provodi sate sa brijačem u rukama. Vodi svoj blog "sretna i dlakava" i pokušava osnažiti žene širom svijeta da se ne stide sebe, kakve god bile.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.