PRESEDANI

Bosanac traži dva miliona eura, koliko je izgubio na kocki

Prvo počeo s malim sumama

Avaz.ba

25.7.2018

Bosanac i liječeni gembler B. S. (47) poslije 12 godina kontinuiranog kockanja tužio je vodeće austrijske kockarnice, sportske kladionice i online platforme za igre na sreću te traži dva miliona eura, koliko je izgubio na igrama na sreću. On je u Beču pokrenuo sudski postupak čiji bi epilog mogao biti revolucionaran - naplata blizu dva miliona eura od vodećih kockarnica.

Dug i kriminal

Prema riječima B. S., prvo je počeo s malim sumama, ali vremenom se cifra povećavala, tako da je došla do 50.000 eura mjesečno. Prema njegovoj procjeni, ukupno je prokockao oko dva miliona eura.

- Nema tu pravila. U glavi mi je samo velika novčana suma koju ću dobiti i zaboravljam koliko sam zapravo uložio. Tako sam se našao u začaranom krugu. Kako bih igrao, morao sam se snalaziti, uvlačio sam se u dugove i kriminal, zbog čega sam povremeno bio i u pritvoru. Sada je došlo vrijeme da mi se nadoknade vrijeme, novac i zdravlje koje sam uzalud potrošio - navodi B. S. nakon što je započeo liječenje od ovisnosti o kocki.

Advokat Kristof Naske (Christoph) iz Udruženja građana „Privileg“, koje će zastupati B. S., kaže da postoji nekoliko pravnih osnova za pokretanje sudskog procesa za povrat prokockanog novca.

 Dva preduvjeta

- U prvom slučaju osoba je patološki ovisna o kocki pa se posmatra kao pravno nesposobna za sklapanje ugovora. Drugi osnov je zabrana kockanja kod inozemnih igara na sreću koja je na snazi u Austriji, a prema kojoj većina inostranih kockarnica, u koje spadaju i one online, najčešće nemaju odgovarajuću licencu. U trećem slučaju, pravni osnov postoji kada kockarnica nije ispoštovala zakonom propisane odredbe o pružanju kockarskih usluga, odnosno kada nije poslovala u skladu sa zakonom - objašnjava advokat.

Naske dodaje da, ako se B. S. želi boriti za novac koji je prokockao, mora ispuniti dva najvažnija preduvjeta: stručnjak za bolesti ovisnost o kocki prethodno mora dokazati da je u trenutku kockanja bio patološki kockar, a mora se utvrditi i visina sume koju je izgubio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.