ZABRINJAVAJUĆE

Kokain se na Balkanu dila putem kurira

Kurirske usluge postoje i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji, gdje kupci dolaze u kontakt s dilerima putem pozivnih centara, koji se nalaze u Španiji ili na zapadnom Balkanu

Brža dostava u svako doba bilo gdje. Ilustracija

Avaz.ba

20.12.2018

Kako se povećava snabdijevanje Evrope kokainom, tako raste i broj ubistava povezanih sa švercom droge, jer nove kriminalne bande jačaju i pokazuju mišiće na tržištu koje je nekad kontrolirala isključivo mafija. Podaci su to koje je objavila Agencija za lijekove Evropske unije.  

Brojne bande

Dodatne količine koje stižu iz Latinske Amerike, a naročito od najvećeg proizvođača Kolumbije, dovele su do organiziranja većeg broja bandi, koje uključuju Maroko i zemlje Balkana, u kojima se stvaraju novi putevi krijumčarenja droge direktno od proizvođača do tržišta, piše “Guardian”.

To je dovelo do “uberizacije” trgovine kokainom, koju karakterizira brža dostava u svako doba bilo gdje, piše u izvještaju Agencije, čije je sjedište u Lisabonu. Navodi se i da je to znatno snizilo cijene kokaina.

- Čini se da je fragmentacija trgovine kokainom u Evropi rezultirala povećanom konkurencijom između kriminalnih bandi u njihovoj borbi za domaće i strano tržište, naročito za maloprodaju - navodi se u izvještaju

Jedna od posljedica tih promjena, piše u izvještaju, porast je nasilja i ubistava povezanih s drogom. Pojava više bandi dovela je do novih marketinških i prodajnih metoda, kao što su kuriri koji šalju kokain potrošačima, s kojima dolaze u kontakt preko posebnih pozivnih centara. Takve kurirske usluge postoje i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji, gdje kupci dolaze u kontakt s dilerima preko pozivnih centara, koji se nalaze u Španiji ili na zapadnom Balkanu.

Nove metode

- Ove nove metode, koje odražavaju “uberizaciju” trgovine kokainom, jasni su znakovi konkurentnog tržišta u kojem prodavači moraju, osim samog proizvoda, uvoditi i nove, dodatne usluge, kao što je brza i jednostavna isporuka te dostupnost u svakom trenutku - piše u analizi.

Sve veća ponuda kokaina u Evropi se posljednjih godina podudara sa promjenama tradicionalnih krijumčarskih puteva od Iberije do velikih luka u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj. Luka Antverpen i dalje je jedinstvena i najveća je ulazna tačka za kokain u Evropi. Izvještaj Agencije upozorava da bi novi putevi krijumčarenja kroz luke mogli biti samo vrh ledenog brijega s obzirom na to da se i drugi putevi i načini trgovanja ljudima, poput privatnih aviona, jednostavno ne mogu otkriti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.