PROJEKTI Zlatni stadion dočekat će nogometaše na Svjetskom prvenstvu

Katarsko čudo futurističkog izgleda vrijedno milijarde dolara

Nakon sportskog događaja, ovaj prostor proći će kroz metamorfozu te će sadržavati škole, butike, kafee, sportske ustanove i zdravstvene klinike

Avaz.ba
19.01.2019 07:32

“Lusail Stadium” imat će 80.000 sjedišta

Foto: Rob Report

Katar je budući domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu, koje će se održati 2022. godine, a nova arena u kojoj će se sve to dešavati, definitivno će biti pravo čudo. “Lusail Stadium” sa 80.000 sjedišta, koji je već sada u izgradnji, bit će gigantska zlatna struktura smještena u Lusail Sitiju, sjeverno od Dohe.  

Fanar lampioni

Nastala kao djelo kompanije “Foster + Partners”, zgrada stadiona ima geometrijski oblik inspiriran lanternama. Poznati po svojoj igri svjetlosti i sjenke, regionalni fanar lampioni poslužili su kao početna tačka za kreaciju eksterijera ove strukture.

Monumentalni stadion futurističkog izgleda, koji se temelji na spoju tradicionalne i moderne islamske arhitekture, bit će sagrađen prema najsavremenijim standardima.

U njegovu i gradnju trenažnih prostora bit će uloženo 6,5 milijardi dolara.

“Lusail Stadium” zbog svog izgleda i zlatnih struktura smatra se jednim od najatraktivnijih ikada viđenih stadiona na svijetu. Organizatori Svjetskog prvenstva saopćili su da će stadion poslije Mundijala biti potpuno transformiran i prilagođen potrebama lokalne zajednice.

  •  Smatra se jednim od najatraktivnijih stadiona
    Smatra se jednim od najatraktivnijih stadiona Foto: (Rob Report)

Dijelovi stadiona bit će donirani sportskim objektima ne samo u Kataru, već i izvan granica. Nakon sportskog događaja, ovaj prostor će proći kroz metamorfozu te će sadržavati škole, butike, kafee, sportske ustanove i zdravstvene klinike.

Kulturna košnica

- Na istoj zemlji koja je dom osnivaču naše nacije, stadion se nalazi u samom srcu novog grada. To je grad za budućnost i, nakon što se Svjetsko prvenstvo završi, formirat će krucijalni dio svoje historije, transformirajući se u srce sasvim nove zajednice - izjavio je Hasan el-Tavadi, generalni sekretar Visokog komiteta za naslijeđe.

Stadion će, također, biti domaćin ceremonije otvorenja i zatvaranja Svjetskog prvenstva, a nakon ovog događaja, postat će kulturna košnica grada. Završetak radova očekuje se 2020. godine.

NA VRH