AUSTRIJA Pomaže mu da i dalje bude dio razreda i nastave

Robot zamijenio bolesno dijete u bečkoj školi

Dominik boluje od raka i sjedi kod kuće ispred tableta

Avaz.ba
17.05.2019 13:59

Mnogi ljudi osjećaju nelagodu kada pomisle na robote i novu tehnologiju. Međutim, roboti mogu donijeti i pozitivnu promjenu u životu, što pokazuje projekt u jednoj bečkoj školi: robot je zamijenio bolesnog dječaka i pomaže mu da i dalje bude dio razreda i nastave.   

Dominik, dječak koji boluje od raka, sjedi kod kuće ispred tableta i sluša pozdrav svojih školskih drugova iz razreda na početku časa. On prati nastavu od kuće. Na tabletu je instaliran program kojim on može upravljati robotom veličine 30 cm. Uz pomoć robota dječak može ne samo da vidi šta se na času radi, već i da se javi za riječ. Tada robot pokazuje trepćuće svjetlo. Dijete uz pomoć robota može slušati i razgovarati s učenicima. Nastavnica Silvia Vulc (Sylvia Wulz) kaže da projekt s robotom veoma dobro funkcionira. Čim Dominik želi nešto da kaže ili pročita, robot to pokaže. 

Ukoliko nastavnica ne primijeti znak, djeca odmah javljaju i nastavnica proziva Dominika da kaže šta želi. Robot je proizvod norveške start-up kompanije "No Isolation", koje digitalizaciju predstavlja kao mogućnost za ljude koji su nepokretni ili bolesni.

Procjenjuje se da u Austriji trenutno ima 190.000 hronično oboljele djece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama i tako ne samo da propuštaju školsko gradivo već gube i kontakt sa svojim vršnjacima.

Nedavno su djeca željela da robota ponesu na izlet kako bi i Dominik "bio" s njima. Svrha robota je da podržava hronično oboljelu djecu i mlade da održe društvene kontakte i pomažu im pri učenju. 

Komentari

NA VRH