REAKCIJE Izašli iz kolone kako bi snimili događaj

Vozači snimali tijela nakon teške nesreće: Evo šta im je napravio policajac

Ovo je prilika da ljude suočimo s njihovim ponašanjem, kazao je Stefan Fajfer

Deutsche Welle
25.05.2019 16:19

Policajac svojom reakcijom postidio vozače

Foto: Printscreen

Njemačka medijska kuća Deutsche Welle objavila je na Twitteru snimak njemačkog policajca Stefana Fajfera (Pfeiffer, 54), koji je svojom reakcijom postidio vozače na autocesti. 

Nakon što se dogodila nesreća, neki su vozači iz kolone izašli iz svojih vozila kako bi mobitelom snimili događaj. 

- Želite li vidjeti mrtve ljude? Snimiti fotografije? Dođite. Eno ga, tamo leži. Želite li ga pogledati? Ako želite, možete ga pozdraviti. Ne želite. Zašto onda fotografirate? Sad morate platiti 128,5 eura zbog fotografiranja saobraćajne nesreće. Sramite se - kazao je policajac jednom zbunjenom vozaču.

- Želite li da Vam oduzmem taj mobitel? Sklonite mobitel. Jeste li me razumjeli - vikao je policajac vozaču kamiona, koji je sjedio za volanom i smatrao da u saobraćajnoj nesreći ima nešto što vrijedi zabilježiti kamerom.

Jednom se znatiželjnom mađarskom vozaču, koji se očito našao u blizini nesreće s ljudskim žrtvama, na snimci policajac obratio sljedećim riječima: "Pogledajte ga. Nema potrebe da ga fotografirate kad ga možete vidjeti svojim očima. On je iz Mađarske, iz Vaše zemlje." 

- Ovo je prilika da ljude suočimo s njihovim ponašanjem. Dosad smo im samo naplaćivali 128,5 eura i pustili da idu svojim putem. Prilično sam siguran da to nije dovoljno kako bi naučili lekciju. Moraju shvatiti šta zapravo rade. Smatramo da izravnom konfrontacijom sa situacijama kod njih izazivamo šok i stavljamo do znanja da ovo nije igra, nego gorka realnost - kazao je policajac. 

U Njemačkoj se intenzivirala debata oko bespotrebnog promatranja nesreća, koje može izazvati nove nesreće i omesti hitne službe u reakcijama. 

 -Želite li pogledati što se dogodilo? Ne? Onda nestanite odavde! Odmah - ovim riječima policajac završava kratak snimak o morbidnoj znatiželji na autocestama. 

Fajfera je podržao čak i bavarski ministar unutrašnjih poslova Hoakim Herman (Joachim Herrmann).

Komentari

NA VRH