VELIKA BRITANIJA

Striptizete tužile feministice: Narušile ste nam privatnost

Vlasti istražuju optužbe u okviru kampanje "Ne kupuj to"

Plesačice tajno snimane u dva "kluba za gospodu". Ilustracija

Sl. M. / Avaz.ba

8.8.2019

Vlasti Velike Britanije istražuju optužbe feministica koje kampanjom "Ne kupuj to", žele prisiliti vlasti da zatvore striptiz klubove u kojima su radnice, navodno, izložene maltretiranju.

Ovaj potez izazvao je kontratužbu plesačica u "Spearmint Rhino", svetski poznatom lancu striptiz klubova, protiv feministica, jer su tajno snimane u dva "kluba za gospodu".

Londonski list "Evening standard" navodi da je devet egzotičnih plesačica podnijelo tužbu protiv aktivista kampanje "Ne kupuj to" i izvršne direktorice dr. Saše Rakof (Rakoff) koja je unajmila dvojicu bivših policajaca da snimaju plesačice na radnom mjestu "iza zatvorenih vrata". 


Advokat: Očigledno kršenje prava plesačica. Ilustracija

Plesačice u tužbi navode kako im je narušena privatnost kada su nezakonito snimljene gole u dva kluba u Šefildu i u Londonu. One su se, navodno, prošlog meseca izborile na Vrhovnom sudu za zabranu daljeg dijeljenja snimaka, zbog narušavanja privatnosti.

- Očigledno je kršenje prava naših klijentica u skladu sa zakonima o zaštiti podataka - izjavio je advokat Stiven Fulman, koji zastupa plesačice.

Detektivi su tvrdili da im je tokom istrage nuđena opcija da "seksualno dodiruju" plesačice, uz doplatu, a svedočili su i da su dame dodirivale jedna drugu uprkos poslovnoj politici — "bez dodirivanja".

Feministice su pokrenule peticiju, tvrdeći da striptiz klubovi u Londonu i u Šefildu izlažu plesačice uznemiravanju i napadima, kao i da ih podstiču na prostituciju. Peticijom se traži od parlamentaraca i od lokalnih vlasti da im se oduzme dozvola za rad.

Portparol "Spearmint Rhino" striptiz klubova izjavio je u aprilu kako posluju u skladu sa svojim pravilima, koja zabranjuju fizički kontakt plesačica i mušterija.

- Ako su ta pravila prekršena, shvatićemo to ozbiljno i istražićemo optužbe - istakao je portparol. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.