LUKSUZ

Neobični ledeni glečer od 110 miliona dolara

Može primiti 12 gostiju i 18 članova posade, uključujući pilota, instruktora ronjenja i sigurnosno osoblje

Dizajnirana je tako da asocira na arktički pejzaž. Agencija

Z.K. / Avaz.ba

11.10.2019

Ljubitelji pučine sada mogu uživati u bazenu na otvorenom i opservatoriju s nevjerovatnim pogledom na nebo. Jahta “Fatamorgana”, vrijedna 110 miliona dolara, dugačka 70 metara, dizajnirana je tako da asocira na arktički pejzaž, kako bi podigla svijest o klimatskim promjenama, a posebno o topljenju glečera na Sjevernom polu.

Inspirirana ledenom tundrom, nova jahta ima trup koji asocira na skup stijena pokrivenih snijegom i krmu koja na sebi nosi veliku strukturu u obliku ledenog brijega.

Brod, koji je za sada u fazi koncepta, dizajniran je da ima nevjerovatno niske emisije i da bude opremljen gigantskim zmajem koji će mu pomoći da se kreće i štedi gorivo.

Jahta ima trup koji se može izboriti s ledom, kao i opseg od 7.000 nautičkih milja. Ona će posjedovati i vrhunske senzore sposobne za nadgledanje temperature vode i prijenos informacija relevantnim organizacijama.

Neobična jahta može primiti 12 gostiju i 18 članova posade, uključujući pilota, instruktora ronjenja i sigurnosno osoblje.

Osim bazena na otvorenom, tu je i heliodrom. Kada bude konstruirana, “Fatamorgana” će se zaputiti prema sjeverozapadnom prolazu Arktičkog kruga, koji je prethodno bio previše opasan zbog leda koji se u njemu nalazio, a koji je sada otopljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.