PUTOVANJA

Staklene kupole na zaleđenom centru Arktičkog okeana

Privremeni hotel bit će otvoren na najsjevernijoj tački svijeta u aprilu 2020. godine

Dvije noći koštaju 100.000 eura. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

12.10.2019

Ako poželite da gledate polarnu svjetlost iz tople hotelske sobe, to ćete uskoro moći, i to direktno sa Sjevernog pola, ali pod jednim uvjetom - da za takvo iskustvo imate da izdvojite gotovo 100.000 eura.

Privremeni hotel bit će otvoren na najsjevernijoj tački svijeta u aprilu 2020. godine, nudeći svim avanturistima jedinstveno iskustvo. Hotel ''North Pole Igloos'' će se sastojati od 10 staklenih kupola u kojima gosti mogu provesti noć pod zvijezdama na zaleđenom centru Arktičkog okeana.

Ponuda za 100.000 eura obuhvata dva noćenja na otoku Svalbard, letove do i od Sjevernog pola, zatim i let helikopterom do hotela i jedno noćenje na polu.

Sjeverni pol je nedostupan tokom najvećeg dijela godine, ali mu se u aprilu može prići helikopterom ili brodom u junu i julu.

U toku jedne godine svega 1.000 ljudi napravi ovaj put i pritom oni moraju da nose opremu sa sobom i oštre vremenske uvjete izdrže u šatorima. Zbog toga su tople staklene kućice s toaletom pravi kontrast u odnosu na dosadašnje uvjete s kojima se susreću avanturisti. Na lokaciji se nalaze i menadžer, vodič i osiguranje čije su usluge uključene u ponudu hotela.

Umjesto da bude fiksiran na jednom mjestu, polarni hotel će biti premještan na najsigurnije predjele kako se vremenske prilike budu mijenjale. Kupole će se na polu nalaziti u toku aprila, dok će ostalih 11 mjeseci biti smještene na arhipelagu Svalbard, na pola puta između Norveške i Sjevernog pola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.