LONDON Pokrenula je organizacija „FreedomToDonate“

Prvu banku krvi na svijetu dobiva ovaj grad

Ilegalna banka krvi, kako su je nazvali, počet će s radom 23. novembra na tajnoj lokaciji

Z.K. / Avaz.ba

London: Slab odziv dobrovoljnih davalaca krvi

Foto: Ilustracija


Londonu će biti otvorena prva banka krvi na svijetu koja će primati donacije homoseksualaca i biseksualaca. Banku krvi pokrenula je organizacija „FreedomToDonate“, koja na ovaj način želi protestirati protiv odredbe prema kojoj homoseksualci mogu darovati krv samo ako tri mjeseca apstiniraju od seksa.

Ilegalna banka krvi, kako su je nazvali, počet će s radom 23. novembra na tajnoj lokaciji, a projektom žele naglasiti kako postoje alternativne metode procjene prihvatljivosti koje mogu pomoći u pronalasku novih, sigurnih i prihvatljivih davalaca koji bi udovoljili zahtjevima Britanskog zavoda za javno zdravstvo (NHS).

U Britaniji je ovaj problem dosta izražen, samo u posljednjih pet godina broj muškaraca koji daruju krv opao je za 25 posto, a u istom periodu smanjen je i broj žena za šest posto. Prema procjenama NHS-a, Britaniji godišnje nedostaje čak 135.000 dobrovoljnih davalaca.

Termin otvaranja nije izabran slučajno, za vrijeme blagdana, od sredine decembra do sredine januara bilježi se najveći pad darivanja krvi.

Više o:

London Banka krvi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na