KOMFORNO SKROVIŠTE

Podzemna vila za sve vrste apokalipse

Prvi sloj, koji se nalazi na 15 metara ispod zemlje, sadrži seriju živo tnih prostora, koji mogu ugostiti tri porodice

Ulaz u betonsku vilu Underground House Plan B. Agencija

Z.K. / Avaz.ba

12.7.2020

Podzemna betonska vila "Underground House Plan B" u Ukrajini moći će podnijeti sve vrste apokalipse.

Prostrane lože

Gornji nivo sastojat će se od dva volumena koja se sijeku, a koja su napravljena od betona. Jedan volumen bi bio oblikovan kao naopaka kupa, sa ravnom gornjom površinom koja igra ulogu heliodroma. Drugi volumen bi bio pravougaon, isječen na specifičan način kako bi obilježio ulazni dio. 

Spiralno stepenište bi vas vodilo do podzemnog dijela vile. Prvi sloj, koji se nalazi na 15 metara ispod zemlje, sadrži seriju životnih prostora, koji mogu ugostiti dvije ili tri porodice. Tu će se nalaziti i prostrana loža. Jedan zid bi bio u cijelosti prekriven policama i formirao bi biblioteku, dok bi drugi zatvarao ogromnu sofu, gdje bi se ujedno nalazilo i kućno kino.


Prostrana loža za odmor. Agencija

U centralnom dijelu lože bio bi cilidrični svjetlarnik, koji je osvjetljen tako da asocira na sunce. Panel imitacionog zelenila bi bio poleđina zajedničkog trpezarijskog prostora.

Uzgoj povrća

Jedna od spavaćih soba osmišljena je sa digitalnim ekranom od poda do plafona umjesto prozora, koji se može prilagoditi tako da predstavlja scene poput snijegom okovanih planina ili centra grada. 

Tu je i profesionalna kuhinja, koja je kompletirana čeličnim elementima. Soba sa baštom bila bi dizajnirana kao prostor za uzgoj svježeg voća i povrća, dok je tu i medicinska soba, park-soba za šetnju kućnih ljubimaca i kapsula za dezinfekciju.

Evakuacioni prsten

Kako bi bili u formi, stanari ove vile mogu posjetiti kućnu teretanu sa sobom za meditaciju i bazen, osvjetljen zelenim tonovima koji će ih asocirati na morske ili okeanske vode. Čitav ovaj sloj bi bio okružen „evakuacionim prstenom“, do kojeg se može doći iz praktično svake prostorije kako bi se lako upotrijebio ukoliko se za tim ukaže potreba. Također, tu su i sistemi za filtraciju vode i generatori, uz veliku količinu skladištene vode ispod njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.