UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Usred Arapske pustinje niče Marsovski grad

Više od 176.000 kvadratnih metara pustinje predviđeno je za podizanje ovog neobičnog grada

Z. K. / Avaz.ba

Poduhvat će koštati oko 135 miliona dolara

Foto: Agencija


Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata unajmili su arhitekte da stvore istinski Marsovski grad usred Arapske pustinje, Mars Science City. Više od 176.000 kvadratnih metara pustinje predviđeno je za podizanje ovog neobičnog grada. To je oko 30 fudbalskih igrališta, a sam poduhvat će koštati oko 135 miliona dolara.

Grad je zamišljen kao centar koji će poslužiti za razvijanje tehnologije koja je potrebna za koloniziranje Crvene planete, a od arhitekata je zatraženo da projektiraju prototip grada koji bi mogao da se izgradi na Marsu, i da ga potom prilagode uvjetima gradnje u zemaljskoj pustinji.

  • Pod kupolama bi se uzdizale građevine s prostorijama za život ispod zemlje

    Pod kupolama bi se uzdizale građevine s prostorijama za život ispod zemlje

    Foto: Agencija


Prvo su se fokusirali na to da prostor učine pogodnim za život, a u okruženju koje život ne podržava, budući da Mars ima tanku atmosferu, tako da nema zaštite od štetne radijacije, te niske temperature koje idu do minus 63 stepena Celzijove skale.

Stvaranje specijalne membrane pod pritiskom nad Marsovskom reprodukcijom u pustinji osigurat će umjerenu temperaturu i podesiv zračni pritisak. Također, kiseonik bi se proizvodio uz pomoć električne energije i podzemnog leda, a solarna energija bi osiguravala toplotu. Pod kupolama bi se uzdizale građevine s prostorijama za život ispod zemlje, kako bi ljudi u njima bili zaštićeni od meteora i radijacije.

NA VRH

Podijeli članak na