DREVNA PEĆINSKA NASELJA

Fascinantni indijanski neboderi s tajnim ulazima

Taj su arheološki "laboratorij" 1888. godine posve slučajno otkrila dva stočara

Pronađeno je oko 600 nastambi. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

24.8.2020

Drevna pećinska naselja pronađena u stijenama Kolorada, UNESCO je prepoznao još krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a njegove tajne neumorno fasciniraju avanturiste, povjesničare i istraživače. 

Nacionalni park Mesa Verde jedan je od 58 nacionalnih parkova Sjedinjenih Američkih Država, u blizini grada Korteza.

Nedaleko od dijela parka poznatog kao Four Corners, nalaze se gotovo nestvarne ruševine domova izgrađenih u stijenama koje su gradili preci Pueblo Indijanaca, Anasazi, kako su ih nazivali Navajo Indijanci, što znači 'drevni' ili 'drevni neprijatelj', od šestog do 12. stoljeća.

Trebali su proći milioni godina da snaga prirode oblikuje "zeleni stol" u pješčenjaku, kako španski naziv opisuje to mjesto puno ulegnuća, špilja i prirodnih izbočina na visini većoj od oko 2.600 metara, gdje su Anasazi pronašli dom. 

Taj su arheološki "laboratorij" 1888. godine posve slučajno otkrila dva stočara koja su u potrazi za odbjeglom stokom nabasala na golemu stijenu koja je danas poznata kao Cliff Palace, odnosno Palača u stijeni.



Pronađeno je oko 600 nastambi. Agencija

Pronađeno je oko 600 nastambi, odnosno stanova s 50 do 200 soba te oko 4.300 arheoloških nalazišta, uključujući i oslikano kamenje koje prikazuje indijansku svakodnevicu. 

Pećinske naseobine u međuvremenu su postale meta za lovce na blago, ali zlato niti skupocjene vrijednosti nisu nađeni - ostali su tek ostaci pokojnika i svakodnevni predmeti.

Anasazi su domove gradili na više spratova u strmim zidovima kanjona, blizu izvora pitke vode. 

U nastambe se ulazilo s krova, pomoću ljestvi koje bi se na znak opasnosti uvlačile kroz otvor kako neprijatelj ne bi mogao ući. Osim mjesta gdje su živjeli, Indijanci su imali i mjesto koje je bilo predviđeno za ritualna okupljanja i vjerske obrede. Arheolozi tvrde da su Anasazi imali miran život jer nisu pronašli tragove nasilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.