PROJEKTI

Moderni ekološki raj postao džungla puna komaraca

U stanove s okomitim vrtovima, zbog straha od zaraze, dosad je uselilo samo desetak porodica

Svih 826 stanova prodato do aprila ove godine. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

16.9.2020

Eksperimentalni zeleni projekt stambenog zbrinjavanja u kineskome megagradu Čengdu garantirao je budućim stanarima život u zelenilu uređenih vrtova na svakom balkonu u takozvanoj okomitoj šumi. Međutim, planove su im pomrsili komarci. 

Razne biljke

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca, koji, poput ljudi, jako vole biljke. Iz Agencije za nekretnine kažu da je svih 826 stanova prodato do aprila ove godine, ali umjesto modernog ekološkog raja, neboderi sada podsjećaju na snimanje seta nekog postapokaliptičnog filma. 



Vegetacija na balkonima podivljala. Agencija

U stanove zgrada s okomitim vrtovima, zbog straha od zaraze, dosad je uselilo samo desetak porodica, objavili su državni mediji.

Blok od osam zgrada izgrađen je još 2018., a svaki balkon osmišljen je tako da osigura dovoljno prostora za uzgoj i rast raznih biljaka.

No, bez većine stanara koji još nisu uselili, vegetacija je na balkonima podivljala, što je potencijalni 'eko-raj' pretvorilo u džunglu prepunu komaraca.

Vise grane

Biljke su gotovo u potpunosti progutale neke zapuštene balkone, a grane vise preko ograda, pokazali su snimci snimljeni ovog mjeseca. Međutim, na snimcima se može vidjeti kako su se neki stanovnici odvažili i usprotivili komarcima. Naime, šačica balkona imala je orezane biljke i vanjski namještaj, a svjetla su se palila unutar stanova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.