AUSTRALIJA

Mijenja se koncept gradnje: Urbana šuma u gradu

Zgrada s mješovitom funkcionalnošću ima 392 stana, krovnu baštu

Avaz.ba

Ima krovnu baštu na dva nivoa

Foto: Agencija


Urban Forest je vrlo neobična zgrada koja se proteže na 30 spratova od kojih je svaki prekriven hiljadama stabala i biljaka koje je dizajnirao Koichi Architects studio u Australiji. Ona predstavlja istinsku urbanu šumu koja se nalazi u Brizbejnu i zaista je impresivno zdanje kako spolja tako i gledano iznutra.

Zgrada s mješovitom funkcionalnošću ima 392 stana, krovnu baštu na dva nivoa i javni park u prizemlju. Studio ima u planu da stepenastu fasadu prekrije s više od 1.000 stabala i oko 20.000 biljaka, kombinirajući pri tom više od 250 vrsta porijeklom iz Kvinslenda. Misija studija je da Urban Forest pretvori u najzeleniju stambenu zgradu na svijetu.

  • Urban Forest  bit će najzelenija stambena zgrada na svijetu

    Urban Forest bit će najzelenija stambena zgrada na svijetu

    Foto: Agencija


Još jedna želja tima dizajnera je da ova urbana šuma predstavlja prelazak iz masovne proizvodnje na održiviji način života, koji je postao izuzetno važan od kada se svijet suočio s pandemijom koronavirusa. Ova zgrada je odlična prilika za prebacivanje paradigme s industrijske na prirodnu.

Glavna struktura urbane šume je napravljena od tzv. zelenog betona, verzije betona s niskim sadržajem ugljenika i sa 40 posto manje cementa u sebi. Zgrada koja mijenja koncept sadnje i uzgoja biljaka u urbanim sredinama.

Više o temi Australija

FENOMENI
Rođeno janje s pet nogu
NA VRH

Podijeli članak na