AUSTRALIJA

Mijenja se koncept gradnje: Urbana šuma u gradu

Zgrada s mješovitom funkcionalnošću ima 392 stana, krovnu baštu

Ima krovnu baštu na dva nivoa. Agencija

Avaz.ba

29.9.2020

Urban Forest je vrlo neobična zgrada koja se proteže na 30 spratova od kojih je svaki prekriven hiljadama stabala i biljaka koje je dizajnirao Koichi Architects studio u Australiji. Ona predstavlja istinsku urbanu šumu koja se nalazi u Brizbejnu i zaista je impresivno zdanje kako spolja tako i gledano iznutra.

Zgrada s mješovitom funkcionalnošću ima 392 stana, krovnu baštu na dva nivoa i javni park u prizemlju. Studio ima u planu da stepenastu fasadu prekrije s više od 1.000 stabala i oko 20.000 biljaka, kombinirajući pri tom više od 250 vrsta porijeklom iz Kvinslenda. Misija studija je da Urban Forest pretvori u najzeleniju stambenu zgradu na svijetu.


Urban Forest bit će najzelenija stambena zgrada na svijetu. Agencija

Još jedna želja tima dizajnera je da ova urbana šuma predstavlja prelazak iz masovne proizvodnje na održiviji način života, koji je postao izuzetno važan od kada se svijet suočio s pandemijom koronavirusa. Ova zgrada je odlična prilika za prebacivanje paradigme s industrijske na prirodnu.

Glavna struktura urbane šume je napravljena od tzv. zelenog betona, verzije betona s niskim sadržajem ugljenika i sa 40 posto manje cementa u sebi. Zgrada koja mijenja koncept sadnje i uzgoja biljaka u urbanim sredinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.