NAUKA

Evropska svemirska agencija danas ispisala historiju

Robot se spustio na komet "67P Čurjumov-Gerasimenko"

(N. K.)

12.11.2014

Evropski satelit Rosetta u srijedu je prijepodne oslobodio robot Philae koji je time samo uz pomoć gravitacije počeo historijsko spuštanje na komet "67P Čurjumov-Gerasimenko", veliku masu leda i prašine udaljenu oko 510 miliona kilometara od Zemlje, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA) iz svoje kontrole leta u Darmstadtu.

Epohalno spuštanje je bilo uspješno.

untitled-1-2

- Najveći problem uspjeha jest što izgleda lako i kao da niste ništa radili. Ali mnogo je posvećenosti, stručnosti, timova 20 nacija Evrope i korporacija međunarodnih partnera bilo uključeno u projekt i zato ovaj uspjeh nije pao s neba već je rezultat teškog rada i stručnosti. Danas smo pokazali da je evropska stručnost u raznim područjima najbolja, jer smo prvi koji su to napravili i takvi ćemo ostati zauvijek!, rekao je Jean-Jacques Dordain, direktor ESA-e.

- Na kometu smo, vrlo smo sretni, izjavio je Andrea Accomazzo, direktor leta misije Rosetta pri Evropskom centru za svemirske operacije (ESOC) u Darmstadtu, prenosi Dnevnik.hr.

- To je veliki korak za čovječanstvo. Mi smo prvi koji smo to učinili i to je ono što će zauvijek ostati, kazao je direktor ESA-e Jean-Jacques Dordain.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.