NAUKA

VAŽNO OTKRIĆE Nova planeta slična Zemlji najbitnija do sada

Van Sunčeva sistema

Autor:(Mi. K.)

13.11.2015

Astronomi su u orbiti malene obližnje zvijezde otkrili novu planetu, veliku poput Zemlje koji bi mogala biti do sada najvažnija koju smo otkrili van Sunčeva sistema.

Nalazi se u sazviježđu Jedra i dovoljno je blizu kako bi novi teleskopi mogli vidjeti njegovu atmosferu, kakvu god da ima, a taj bi postupak mogao pomoći u otkrivanju života na drugim planetama u budućnosti. 

GJ 1132b od Zemlje je veća 16 posto i udaljena je 39 svjetlosnih godina, što je prilično blizu u svemirskim mjerama, odnosno tri puta je bliže od ostalih egzoplaneta Zemljinih dimenzija.

Zbog toga se naučnici nadaju i da će teleskopima moći vidjeti kakvih hemijskih elemenata ima u atmosferi, koliko su brzi vjetrovi, ali i kako izgleda sumrak. 

No, život na tom planetu vjerojatno nije moguć.

Iako su ga otkrili dok je prolazio ispred zvijezde koja je pet puta manja od naše, GJ 1132b toliko je blizu svom suncu da su temperature na njegovoj površini oko 260 Celzija. 

No, iako se voda ne bi mogla zadržati i omogućiti život kakav znamo, ova vjerojatno stjenovita planeta bi i dalje mogala zadržavati određenu atmosferu. 

Upravo se tome nadaju naučnici. Otkriju li da ova planeta ima atmosferu, tada bi mogli naći i druge hladnije planete u orbiti malih zvijezda.  

To bi im omogućilo i da se fokusiraju na potragu za molekulama kojih ima u atmosferi, a znak su života - poput metana i kisika. 

Ova planeta orbitira oko zvijezde kao Mjesec oko Zemlje, s jednom stranom na kojoj je uvijek dan, dok je druga okrenuta od sunca, piše MIT.

NAučnici su planetu otkrili teleskopima u Čileu, ali nadaju se da će uskoro dobiti priliku proučavati ga Hubbleom i Spitzerom. No, ona će biti i u središtu pažnje budućih misija poput svemirskog teleskopa James Webb kojeg će lansirati 2018. godine ili Velikog Magellanova teleskopa koji će proraditi 2025, piše Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.