ISTRAŽIVANJE

Ekološka katastrofa: Masovno izumiru insekti

Jedna trećina vrsta već sada je ugrožena

Insekti čine oko 70% svih životinjskih vrsta. Instagram

Avaz.ba

12.2.2019

Insekti izumiru širom svijeta velikom brzinom zbog upotrebe pesticida, ali i drugih faktora, prenosi CNN.

U sljedećih nekoliko decenija moglo bi izumrijeti više od 40 posto insekata, što bi moglo biti katastrofalno za našu planetu, piše u novom istraživanju "Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers", objavljenom u časopisu "Biological Conservation". 

Kolaps ekosistema 

Broj insekata se godišnje smanjuje za 2,5 posto. Jedna trećina vrsta već sada je ugrožena. Ovi podaci upozoravaju na mogući kolaps ekosistema na našoj planeti, koji bi mogao imati poguban utjecaj.

Naučnici sa univerziteta u Sidneju i Kvinslendu, te s Kineske akademije poljoprivrednih nauka, proučili su desetke postojećih izvještaja o padu diverziteta insekata koji su objavljeni u posljednje tri decenije te istražili razloge tog pada.

Instagram

Gubitak staništa, pesticidi i vještačka gnojiva

Ekolog Francisko Sančez Bajo (Francisco Sanchez Bayo) sa Univerziteta u Sidneju rekao je za navedeno istraživanje kako se radi o prvom globalnom ispitivanju te vrste problema. 

Ključni uzroci smanjenja brojnosti insekata su: gubitak staništa i intenzivan rast poljoprivrede i urbanizacije, onečišćenje, pesticidi i vještačka gnojiva, ali i biološki faktori poput uvezenih i agresivnih vrsta te klimatske promjene. 

Za 60 posto ptica insekti su glavni izvor hrane

Osim što će se zbog smanjenja nekih vrsta povećati broj drugih vrsta insekata, problem će utjecati i na ptice, jer su one glavni izvor hrane za većinu ptica.
Kada se smanji brojnost insekata, suočit ćemo se i s problemom oprašivanja usjeva i divljih biljaka, ali i s razgradnjom tvari u zemljištu. 


Instagram

Ptice će jesti jedne druge

Oko 80 posto biljaka u prirodi oprašuje se uz pomoć insekata, a za 60 posto ptica insekti su glavni izvor hrane. Entomolog Don Sands smatra kako će se ptice, zbog gubitka primarnog izvora hrane, početi međusobno jesti. 

Autori istraživanja pozvali su na radikalno djelovanje. 

- Budući da insekti čine oko 70 posto svih životinjskih vrsta i ključni su za ekosistem, ne smijemo ignorirati pad njihove brojnosti. Trebamo poduzeti odlučne mjere kako bismo spriječili katastrofalan kolaps ekosistema - napisali su.

Predložili su reorganizaciju postojećih poljoprivrednih metoda, a posebno su naglasili koliko je bitno smanjenje upotrebe pesticida. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.