SENZACIONALNO OTKRIĆE

Naučnici pronašli tragove života na Veneri

Detektirani tragovi plina koji bi mogli potjecati od živih organizama

A. V. / Avaz.ba

Venera

Foto: AGENCIJE


Tragovi plina koji "pluta" kroz oblake Venere mogli bi potjecati od živih organizama, neke vrste mikroba različitih od onih koje poznajemo na Zemlji, piše Guardian, prenosi Jutarnji.hr.

Do ovog senzacionalnog otkrića naučnici su došli tako što su u atmosferi Venere, na visini od 50-ak kilometara, detektirali fosfane. Istovremeno, nisu uspjeli otkriti niti jedan drugi proces kojim bi ovaj spoj mogao nastati, osim kao produkt nekog organizma.

Ova spoznaja također je otvorila vrata mogućnosti da je na ultravrućoj Veneri (s prosječnom temperaturom većom od 460 stupnjeva Celzijevih) opstao neki oblik života koji rapidno zagrijavanje tog palenta nije uništilo.

Naime, Venera je tokom dvije milijarde godina imala umjerenu temperaturu i okean, ali danas je planet prekriven gustim slojem ugljičnog dioksida. Oblaci u atmosferi planeta pak sadrže čestice čiji sastav uglavnom čini sumporna kiselina.

Uvjeti na Veneri toliko su neugodni da su mnogi znanstvenici vjerovali da je planet zapravo mrtav. Neki stoga smatraju da fosfani nisu nusproizvod "plutajućih" stanovnika Venere. No, organizmi se još uvijek čine kao najlogičnija pretpostavka.

 - Nevjerojatno je i pomisliti da bi nešto moglo živjeti okruženo s toliko sumporne kiseline. No, svi geološki i fotokemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli proizvesti fosfane kakve smo vidjeli - smatra profesorica Džejn Krivs (Jane Greaves) sa Sveučilišta u Kardifu.

Fosfane na Zemlji otpuštaju mikrobi u okruženjima siromašnima kisikom, poput sedimenta u jezerima. Drugi putevi "proizvodnje", to jest nastavka fosafana su izrazito ekstremni da se njihova prisutnost smatra jednim od obilježja života.

Prisutnost fosfana Grivs je otkrila prilikom potrage za znacima života izvan Zemlje. Veneru je, piše Guardian, promatrala 2017. teleskopom Džejms Klark Maksvel (James Clerk Maxwell) na Havajima te dvije godine kasnije teleskopom Alma u Čileu. U oba navrata pronađeni su tragovi fosafana u gornjim slojevima oblaka na Veneri.

Grivs je prvi znak fosafana primijetila taman kad se jedne večeri spremala napustiti posao.

 - Nije bilo nikog s kim sam mogla pričati pa sam pomislila da je najbolji način da to proslavim jest taj da skuham kari - rekla je Grivs.

Više o:

Venera Nauka
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na