LIFESTYLE

Naučnici dokazali: Razmnožavali su se samo bogati a ne najjači

Melissa Wilson Sayres šefica na Univerzitetu u Arizoni

(Am.K.)

19.3.2015

Ne tako davno u istoriji čovječanstva, muški spol se prebacio sa "preživljavanja najjačih" na "preživljavanje najbogatijih" - rezultat je najnovijeg genetskog istraživanja globalne evolucionarne ljudske historije, prenosi Blic.

Prije 4.000 do 8.000 godina, značajno se smanjio broj muškaraca koji su se razmnožavali, dok je broj žena ostao konstantan, a naučnici vjeruju da je do ovoga došlo upravo zbog "zgrtanja materijalnog bogatstva i moći".

- Umjesto "preživljavanja najjačih" u biološkom smislu, skupljanje bogatstva i uticaja je samo povećalo uspjeh malog broja muškaraca i njihovih sinova - rekla je Melisa Vilson Sajres (Melissa Wilson Sayres), šef ovog istraživanja sa Univerziteta u Arizoni.

Rezultati istraživanja se temelje na DNK uzorcima uzetima od 456 muškaraca sa pet kontinenata. Naučnici su posebnu pažnju obratili na Y hromozom, koji se prenosi isključivo muškom linijom nasljeđivanja, kao i na mitohondrijsku DNK, koja se nasljeđuje isključivo po ženskoj strani.

Podaci su otkrili dva "uska grla" u ljudskoj evoluciji kada je jako mali broj jedinki imao potomstvo. Jedno usko grlo je poznato još odranije - prije 50.000 godina u Africi je cijela ljudska populacija bila spala na samo nekoliko hiljada muškaraca i žena, tako da oni predstavljaju pretke svih današnjih ljudi na Zemlji.

Međutim, drugo "usko grlo" je u potpunosti iznenadilo naučnike, s obzirom da je pogodilo samo muški rod. Do njega je došlo u periodu kada je cijelo čovječanstvo bilo u stadijumu globalnog rasta, podstaknuto razvojem poljoprivrede.

Istraživanje, u kome je učestvovalo nekoliko univerziteta iz cijelog svijeta, značajno je zbog boljeg razumjevanja bolesti kroz prizmu genetskih varijacija u globalnoj populaciji.

Ipak, iznenađujuće otkriće dosad nepoznatog "uskog grla" u evoluciji čovječanstva donosi i nova saznanja evolucionarnim psiholozima, jer ukazuje da je u jednom, ne tako davnom trenutku, najvažniji faktor za razmnožavanje postalo bogatstvo i moć - čiji uticaj se može osjetiti i danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.