LIFESTYLE

Već 12 godina ne pije lijekove: Djevojka (18) pobijedila HIV?

Virus joj prešao sa majke

(Mi. K.)

22.7.2015

Mlada Francuskinja (18), na koju je virus HIV-a prešao s majke, možda je uspjela pobijediti opasnu infekciju koja dovodi do AIDS-a.

Djevojka već 12 godina ne uzima antiviralne lijekove, a nivo virusa u njenom tijelu prenizak je da bi se mogla izmjeriti.

Ljekari smatraju da tinejdžerka možda ima neku vrstu prirodne otpornosti na HIV koja još uvijek nije otkrivena.

Druga mogućnost je da je rana terapija, koju je počela uzimati ubrzo nakon rođenja, u periodu od šest godina dala dobre rezultate i da je uspjela trajno oslabiti virus u organizmu, piše "Daily Mail", a prenosi portal "24 sata hr.".

- Ovo je uzbudljiva priča, ali nismo sigurni hoće li potrajati, odnosno hoće li HIV u tijelu djevojke i dalje biti na ovako niskom nivou - rekao je Françoise Barre-Sinoussi, naučnik u Pasteur Institutu.

On smatra da bi ovaj slučaj mogao biti još jedan pokazatelj da antiviralnu terapiju treba uzimati što je ranije moguće kako bi se postigli što bolji rezultati u držanju HIV infekcije pod kontrolom.

Ovo nije prvi put da neko uspijeva HIV kontrolisati bez lijekova, ali svakako je prvi put da se to dogodilo na ovako dug vremenski period. 

Prije nekoliko godina djevojka iz SAD-a nije uzimala terapiju punih 27 mjeseci, ali nakon toga se virus ponovno aktivirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.