LIFESTYLE

STRAVIČNA SRAMOTA CIA-e Učenik srednje škole hakirao privatni e-mail direktora

Novi skandal

(Am.K.)

21.10.2015

Skandal s privatnim serverom za e-mail poruke Hillary Clinton nije spriječio direktora CIA-e u korištenju svog privatnog AOL računa za spremanje poslovnih dokumenata, prenosi New York Post.

Srednjoškolac koji tvrdi da je hakirao privatni račun direktora CIA-e Johna Brennana kaže da je njegov privatni račun sve donedavno, kada je doznao da je hakiran, sadržavao mnoge osjetljive dokumente - uključujući i njegovu molbu za sigurnosnu autorizaciju na 47 stranica.

Prema riječima srednjoškolca, drugi e-mailovi spremljeni u Brennanovom nevladinom računu sadržavali su brojeve mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te osobne informacije tuceta američkih obavještajaca, a i jedan vladin dokument u kojem se spominju "grube tehnike ispitivanja" osumnjičenih za terorizam.

FBI i druge agencije sada istražuju hakera, a jedan od izvora tvrdi da je moguće da će ga krivično goniti.

"Mislim da će htjeti od njega napraviti primjer kako bi obeshrabrili druge ljude od sličnih pokušaja', rekao je izvor te je dodao da je situacija "luda".

"Ne mogu vjerovati da je to napravio direktoru CIA-e", rekao je izvor. 'Problem je što pripadnici starije generacije ne znaju ništa o sigurnosti i kao što vidite, to može biti problematično."

Tokom niza telefonskih razgovora s New York Postom, haker se opisao kao američki srednjoškolac koji nije musliman te da ga je na napad motiviralo protivljenje američkoj vanjskoj politici i potpora Palestini.

Nije htio otkriti svoje ime niti adresu, međutim uspio je ispuniti obećanje da će tweetat "CWA je vlasnik Johna Brennana iz CIA-e" kako bi dokazao da on kontrolira Twitter račun korisničkog imena @phphax.

Haker je kontaktirao New York Post kako bi se pohvalio svojim pothvatom, koji uključuje objavljivanje nekoliko ukradenih dokumenata i dio Brennanove kontakt liste na Twitteru. Twitter stranica hakera sadrži i muslimansku Šadadu ("Ne postoji niti jedan Bog osim Alaha, a Muhamed je Alahov glasnik").

Brennanov je račun deaktiviran je u petak, a haker je rekao da je putem taktike "društvenog inženjerstva" prevario uposlenike u Verizonu i AOL-u kako bi mu dali privatne podatke direktora CIA-e i promijenili šifru korisničkog računa.

CIA je rekla da je svjesna objava na društvenim mrežama te da poduzimaju adekvatne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.