LIFESTYLE

(VIDEO) OVOME SE LOPOV NIJE NADAO Hrabri vlasnik vrlo jednostavno spriječio oružanu pljačku

Slučaj iz Christchurcha u Novom Zelandu

Autor:(Am.K.)

13.7.2016

Said Ahmed iz Christchurcha u Novom Zelandu postao je globalna zvijezda nakon što je tamošnja policija objavila snimku pokušaja pljačke njegove male trgovine s hranom koji se dogodio u subotu navečer.

Dok je Ahmed, koji je u Novi Zeland doselio iz Egipta, pripremao hranu za mušteriju, u trgovinu je upao maskirani i naoružani razbojnik koji je zatražio da mu preda novac. Ahmed, do kraja profesionalac, umjesto toga je poslužio hranu svom gostu koji je bio već tu, i hladno odšetao dalje od pulta.

Nesuđeni lopov još je koji trenutak ostao zbunjeno stajati, a zatim je odšetao iz prodavaonice.

- Taj čovjek me želio preplašiti, a ja sam odlučio da to neće učiniti. Dodao sam mušteriji njegovu hranu jer sam htio da napusti prostor dućana kako ne bi bio u opasnosti- kazao je Ahmed za britanski Guardian i tako objasnio zašto je poslužio stranku.

Ahmed je za svoju mušteriju pripremao pileći suvlaki, a kako je bilo kasno navečer, ulica je već utihnula. U 22.38 sati u trgovinu je ušao maskirani razbojnik i stavio na pult torbu te izvadio pištolj kako bi zaplašio Ahmeda.

Ovaj diplomirani agronom tek se lagano nasmiješio, nastavio sa svojim poslom, ignorirao razbojnika, poslužio zbunjenu mušteriju te napustio pult.

- Okrenuo sam leđa pljačkašu i otišao u kuhinju da nazovem policiju. Rekao sam samome sebi: "Ako i puca na mene, bit ću udaljeniji od njega i rana neće biti toliko ozbiljna kao da me upuca iz blizine u glavu ili srce. Lopov je bio vrlo zbunjen mojim ponašanjem - želio me preplašiti, ali to mu nije uspjelo. Oduzeo sam njegovu moć - kazao je novinarima Ahmed za kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.