LIFESTYLE

SAMO MRAK I PREŽIVLJAVANJE Dirljiva ispovijest Amerikanke koja je u iranskoj samici provela 14 mjeseci!

Sarah Shourd uhapšena zbog ilegalnog prelaska granice

(D. K.)

31.7.2016

Joshuu Fattala (27), Sarah Shourd (32) i Shanea Bauera (28) su 31. jula 2009. uhapsili iranski granični policajci zbog ilegalnog prelaska njihove granice dok su planinarili u iračkom Kurdistanu. U vrijeme pritvora, troje Amerikanaca bili su na odmoru od svojih poslova u tom području, relativno stabilnoj autonomnoj regiji. Na preporuku mještana, išli su vidjeti popularnu turističku destinaciju kraj granice - Ahmed Awa vodopad. Nakon njihovog hapšenja reagirale su Ujedinjene nacije, uključujući i glavnog tajnika Ban Ki-moona, a udruženje Amnesty International pozvalo je na njihovo bezuvjetno puštanje.

Iran je naknadno tvrdio da je riječ o špijunima, no nije mogao pružiti niti jedan dokaz za svoje tvrdnje. Jedna od zarobljenih, Sarah Shourd, puštena je nakon 14 mjeseci iz "humanitarnih razloga", a kod puštanja je morala platiti pet milijardi riala (oko pola miliona dolara) kaucije koju je dogovorio Sultan Omana. Pod humanitarne razloge Iranci su podrazumijevali njene psihičke tegobe uzrokovane osudom samice na tako dugo vrijeme, iako su joj odbili napraviti pretrage sumnjive kvržice koju je imala na dojci i predkanceroznih stanica pronađenih na cerviksu.

Sarah je svoje doživljaje posvjedočila u knjizi po kojoj je nastala drama "The Box", koja će premijerno biti prikazana u San Franciscu krajem ovog mjeseca i za koju je prikupljala druge priče osuđenika na samicu u 13 američkih zatvora.

"Ponekad bih vidjela druge zatvorenike, gledajući kroz rupu u staklu ili drvetu, a tada bismo se oboje počeli smijati od sreće jer nismo dugo uspjeli vidjeti drugo ljudsko lice. Žena u samici pokraj mene i ja neprestano smo vikale. Prvi put sam je čula nakon što su u zatvoru rekli kako vjerovatno nikad neću izaći. Odveli su me u samicu, sjela sam u mračan ćošak i čula jecaje. Tada sam i ja počela vikati. Kroz vrijeme, osmislile smo vlastiti sistem kako doći do higijenskih uložaka, hemijske olovke i sličnog, a naše kucanje po zidu je bilo genijalan podvig sam za sebe - naš vrhunac komunikacije.

U određenim trenucima me napuštala zdrava pamet. Sjedila bih na vlažnom podu i slušala kako netko vrišti, misleći samo 'prestani više, ne mogu to više slušati'. U sljedećem trenutku čuvari su ušli u moju samicu i tek sad tada shvatila da sam ja ta koja vrišti.

Uvidjela sam svoje ludilo i pomislila kako mora postojati način da preživim ovo, ljudi to nekako prežive. Od tog trenutka nametnula sam si disciplinirani režim kako bih preživjela. Nisam se smjela niti trenutka prepustiti neplaniranim mislima, jer bi se tada u mene ušuljalo ludilo, očaj, teror i sumnje. Dio tog režima bilo je izmišljanje priča i prepričavanje ih nevidljivoj publici. To je osnova onog što se danas nalazi u predstavi 'The Box'.

Ljude nisam vidjela, splačine od hrane i vodu su mi gurali kroz otvor. Priče koje sam naglas pričala držale su me 425 dana najveće kazne - osame, mraka i prijetećeg ludila", posvjedočila je Sarah.

Ona se nada kako je predstavom uspjela dočarati užas samice, koju smatra najgorom kaznom za čovjeka, a u većini se zatvora kazna samice dodjeljuje zbog kršenja zatvorskih pravila, kao najstroži oblik kazne i upozorenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.