LIFESTYLE

KORISNE LJUSKE OD JAJETA Nakon ovoga više nikada ih nećete bacati

Ljuske jajeta čini 90 posto kalcijum

(Mi. K.)

1.8.2016

Mnogo ljudi kada sprema jaja, razbije ih i ljusku baci. 

No, koje su dobrobiti ljuske? Naime, ljuske su 90 posto kalcijum, odnosno mineral koji je jako bitan za kosti, mišiće i enzim je zdravlja, a završava svaki put u kanti za smeće. 

Nacionalni Institut za Zdravlje dokazao je da su ljuske od jaja odličan način da se unese obavezna količina kalcijuma u ljudsko tijelo.

Samo pola kašičice ljuske od jaja daje vam 90 posto dnevne potrebe za kalcijumom.

Skuhajte jaja u vodi 10 minuta kako biste bili sigurni da nema više živih bakterija na njima. Neki ljudi ih ispeku u rerni, ali ovaj korak nije obavezan. 

Pustite ljuske da se ohlade. Kada su se ohladile, stavite ih u sjecka ili mlin za kafu i pretvorite ih u prah.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.