LIFESTYLE

Da li je ovaj čovjek normalan: Samo sa štapom u ruci uhvatio "žderača zmija" dugog pet metara

Nevjerovatan snimak iz Indije

(Al. Ti.)

24.11.2016

Jedan muškarac iz Indije ulovio je gotovo pet metara dugu kraljevsku kobru naoružan samo drvenim štapom.

Snimka ludog poteza ovih dana se pojavila na YouTube-u, a u minutu dugom videu muškarac u kratkoj majci i s drvenim štapom hvata kobru koju je prvo ulovio za rep, a zatim prikliještio štapom prije nego ju je golim rukama uhvatio za glavu i ponosno podigao iznad glave.

Potpuno je neshvatljivo zašto bi neko išao uznemiravati ovo veličanstveno stvorenje, a možemo se samo nadati da ni muškarac ni zmija nisu pretrpjeli povrede zbog njegove "hrabrosti".

Inače, Kraljevska kobra najduža je i najveća otrovna zmija na svijetu koja prosječno naraste između 3 i 4 metra u dužinu, ali posebno veliki primjerci mogu premašiti pet i pol metara i 10 kilograma težine. Iako njen naziv i širenje vrata kad je u opasnosti sugeriraju da se radi o kobri, ona zapravo ne pripada tom rodu zmija, već je jedini član vlastitog roda u porodici otrovnih guževa.

Njen latinski naziv je Ophiophagus Hannah što znači "žderač zmija", a otkriva prehrambene navike ove otrovnice koja gotovo isključivo jede druge zmije, među njima i "prave" kobre.

Osim što može narasti do kolosalnih proporcija kraljevska kobra je vrlo opasan zbog svojeg otrovnog ugriza. Iako je njen otrov nekoliko puta slabiji od onog pravih kobra (LD 50 iznosi 1.7mg/kg) kraljevska kobra ga samo jednim ugrizom može ubrizgati u ogromnim količinama, čak do 700 miligrama (prosjek se kreće oko 420).

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.