DOGAĐAJI

Zašto političari nisu pozvani na kraljevsko vjenčanje?

B92

10.4.2018

Britanska kraljevska vjenčanja predstavljaju velike događaje na kojima, obično, rame uz rame s evropskim monarsima stoje predsjednici i premijeri, međutim, na vjenčanju princa Herija (Harry) i Megan Markl (Meghan Markle) to neće biti slučaj.

Objašnjenje za to je činjenica da princ Heri nije direktni nasljednik prijestolja i da zato nema potrebe za takvom zvaničnom listom političkih gostiju.

Za razliku od vjenčanja vojvode i vojvotkinje od Kembridža 2011. - Herijevog starijeg brata Vilijama (William) i Kejt Midlton (Kate Middletone), ovo vjenčanje ne predstavlja državni događaj i zbog toga se vodi kao privatna ceremonija, te tako poziv političkim liderima da prisustvuju vjenčanju nije njihova odgovornost.

Kesingtonska palača je danas saopćila da kraljevski par neće na vjenčanje pozvati političke lidere, makar ne na osnovu njihovih zvaničnih pozicija, što, objašnjava CNN, znači da njemu neće prisustvovati ni američki predsjednik Donald Tramp (Trump), ni njegov prethodnik Barak Obama (Barack), pa ni britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May).

Umjesto toga, kako se navodi, na vjenčanju u dvorcu Vindzor 19. maja gosti će biti samo lični prijatelji ovog para, zajedno s određenim brojem običnih građana Britanije.

- Odlučeno je da zvanična lista političkih lidera, i iz Ujedinjenog kraljevstva i iz svijeta, nije obavezna za vjenčanje princa Herija i gospođice Markl. Vlada njenog veličanstva je konsultirana u vezi s ovom odlukom, koju je donijelo kraljevsko domaćinstvo - rekao je portparol Kesingtonske palače.

Ipak, kako CNN navodi, neki politički lideri će vjerovatno prisustvovati vjenčanju, ali na osnovu bliskih privatnih veza s kraljevskim parom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.