DOSTIGNUĆA

Avion koji će prevoziti putnike u najdužem letu na svijetu uspješno završio probni let

Index.hr

24.4.2018

Avion Ultra Long Range A350 XWB poletio je u ponedjeljak iz sjedišta Airbusa u Toulouseu te uspješno izveo kratak let iznad juga Francuske.

Avion ima domet od 15.610 kilometara (9.700 milja), a kasnije će letjeti na rekordnoj ruti između Singapura i Njujorka. Taj let dužine 15.322 kilometra (9.521 milja) bit će najduži komercijalni let na svijetu.

Marisa Lucas-Ugena, šefica marketinga "Airbusa A350", izjavila je da je A35O ULR (Ultra Long Range/Ultra dugog dometa) "najnapredniji avion do sada i ostat će najnapredniji još mnogo godina".


Novi avion je modificirana verzija ranijih varijanti A350, s novim sustavom zbog kojeg može nositi 24.000 litara goriva bez potrebe za dodatnim spremnicima, koji bi utjecali na težinu aviona i njegovu učinkovitost.


-Ultra Long Range A350 XWB sposoban je bez prestanka letjeti više od 20 sati, uz kombinaciju najveće razine udobnosti za putnike i osoblje s najvećom ekonomičnošću za tolike udaljenosti - objavio je Airbus.

Avionom će prvo upravljati Singapore Airlines, koji je naručio sedam ULR A350 XWB modela, a zainteresiran je i australski Qantas, koji je pokrenuo projekt za dizajn aviona sposobnog letjeti direktno između Londona i Sydneyja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.