LIFESTYLE

Bila je trudna beskućnica s dvoje djece, a sada je jedna od najbogatijih žena na svijetu

Avaz.ba

21.5.2018

Peni Striters (Penny Streeter) je prošla mnogo nedaća u životu da bi bila tu gdje jeste. Nekada davno je bila samohrana majka dvoje djece s trećim na putu, a sada je multimilionerka.

Prije 25 godina bivša kozmetičarka je bila bez novca, trudna mama koja je živjela u beskućničkom smještaju nakon što joj je neuspješan biznis uništio brak i ostavio je bez ičega.

Danas je na čelu poslovnog carstva od 157 miliona funti, ali se i dalje plaši da će ostati bez ičega. Kako kaže, upravo je taj strah nagoni da se ne opušta previše i da uvijek gleda naprijed, prenosi Blic.rs.

Striter je rođena u Zimbabveu, odakle je s majkom prešla da živi u Londonu kada je život tamo postao pretežak. Već sa 15 godina je napustila srednju školu i našla posao u centru za zapošljavanje. Tu je stekla znanje koje je poželjela da iskoristi za pokretanje vlastitog biznisa.

Tako je 1989. godine Peni pokrenula svoju agenciju za zapošljavanje kada je imala svega 22 godine. Za posao je iskoristila pozajmicu od banke. U početku je bila uspješna, ali kada je recesija stigla u Britaniju, njen posao je propao, ostavivši je bez ičega. Pod tolikim pritiskom se raspao i njen brak, pa je ostala sama sa dvoje djece i trudna.

Dvije godine su ona i njena djeca provodili u privremenim smještajima za beskućnike.

- Nisam imala ništa, čak ni bankovni račun. Nisam imala namještaj, tako da mi je mama pozajmila ležaljke iz svoje bašte i vreću za sjedenje za bebu. Ona mi je pomogla da kupim polovne krevete. Bilo je to užasno vrijeme. Ali uvijek sam bila optimista i pomislila sam: "Uredu, kako da se izvučem iz ovoga?" Imala sam fantastično djetinjstvo i željela sam isto za svoju djecu. Živjeti u beskućničkom smještaju je posljednja stvar koju želite za svoju djecu. Osjećala sam da sam ih iznevjerila, ali morala sam da dignem glavu gore - rekla je ona.

Bavila se raznim poslovima, odlučna da uspije. Organizirala je zabave za djecu vikendima, pa je malo-pomalo uspjela da uštedi, dok joj je majka pomagala oko djece. Konačno joj je jedan prijatelj ponudio kancelariju gdje je mogla voditi posao i osnovala je novu firmu za regrutiranje 1996. godine.

Ubrzo je njena firma "Ambition" postala glavni snabdjevač radnom snagom jedne velike banke, što joj je omogućilo da u Valingtonu kupi prostorije za svoju firmu. Zatim je proširila posao i radila na posredovanju pri zapošljavanju medicinskih radnika. Njena firma je postala najbrže rastuća agencija u Britaniji.

- Dok ostale agencije za traženje radnika prestaju s radom u 17 sati, ja sam radila cijeli dan, i od kuće - ispričala je ona.

Njen biznis je toliko porastao od trenutka kada je sve sama radila do danas kada ima oko 500-600 radnika. Danas živi u Kejptaunu sa drugim suprugom Nikom Riom i ima četvero djece. Posjeduje nekoliko kuća i imanja u Britaniji i Africi, kao i golf-klub.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.