ZANIMLJIVO

U Torinu završeno ovogodišnje izdanje "Salone del Gusto"

Najveći svjetski događaj koji okuplja male proizvođače tipičnih proizvoda

Slow Food International

Avaz.ba

26.9.2018

U Torinu je 26. septembra završeno ovogodišnje izdanje ''Salone del Gusto''. Da podsjetimo, to je najveći svjetski događaj koji okuplja male proizvođače tipičnih proizvoda. 

Ovogodišnja petodnevna manifestacija okupila je čuvare biodiverziteta i promotere lokalno održivog razvoja izviše od 150 zemalja širom svijeta. 

I ove godine Bosnu i Hercegovinu su zastupali delegati tri konvivijuma, lokalna ogranka međunarodnog pokreta ''Slow Food'', osnovanog 1986. godine – ''Slow Food'' Goražde, ''Slow Food'' Trebinje i ''Slow Food'' Potkozarje Podgrmeč.

Samo s Balkana učestvovalo je oko 200 predstavnika s više od 5.000 predstavnika iz cijelog svijeta. Tako su mnogobrojni posjetioci mogli probati slatko gliko iz Permeta, Albanije, svinjske proizvode iz Bazne u Rumuniji ili zeleni sir iz Bugarske, crvenu bukovsku papriku, slatko od divljih smokava te vino stanušina iz Makedonije, rakiju od crvene ranke iz Srbije te divlje maslinovo ulje s brda Mahal u Izmiru.

Boje Bosne i Hercegovine branili su slatko od šljive Požegače iz Ustikoline, grah Poljak iz Trebinja te kukuruz bjelčić iz Bosanske Dubice. Brašno ovog kukuruza sa PG Drobnjak iz Velikog Dvorišta, zajedno s trebinjskim Stodancem, upotrijebljeno je za pripremu posebnog menija u interpretaciji sarajevskog chefa Nihada Mameledžije. 

Degustaciju je popratila i edukativno-promotivna radionica na kojoj su posjetioci imali priliku upoznati se s njihovom historijom, načinima upotrebe i, nažalost, postepenom iščezavanju i padanju u zaborav.

Uzroci ovakvog stanja su brojni i ukazuju na nepravične poljoprivredno-prehrambene lance u kojima svi učestvujemo.


''Slow Food'' već godinama dokazuje da ne pruža podršku pukom očuvanju hrane i tradicionalnih prehrambenih vještina kao dijela jedinstvenog kulturnog naslijeđa ili folklora. 

''Slow Food'' se nameće, što se moglo utvrditi i na nizu konferencija i radionica koje su se dešavale uporedo sa sajmom promotivno-prodajnog tipa, kao globalni forum u kojem se traži afirmiranje istinske demokratije u prehrani, kao odgovor na postojeće agroindustrijske monopole, i iskorak prema odlukama na lokalnom nivou koji su u uskoj međupovezanosti s ekološkim integritetom zajednica kojima pripadamo. 

- Naredni korak za ''Slow Food'' Potkozarje Podgrmeč, kao i kolege iz Trebinja je okupljanje proizvođača starih sorti kukuruza zainteresiranih za udruživanje u cilju valorizacije proizvoda i plasmanu na tržište - navodi Snježana Đuričić, aktuelni voditelj ''Slow Food'' Potkozarje Podgrmeč.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.