HEROJ Jedno od najopasnijih mjesta na svijetu

Kreativnost doktora: Spašava živote uz pomoć autodijelova i udica

Nema ni anestetike ni rendgen, struja svaki čas nestaje, ali sedmično obavi 50 operacija

CDM
02.10.2018 23:28

Foto: CDM

Doktor Evan Atar Adaha (52) spašava živote na jako kreativan način i to na jednom od najopasnijih mjesta na svijetu, gradu Bunž u Južnom Sudanu. Nema ni anestetike ni rendgen, struja svaki čas nestaje, a pacijentima pomaže koristeći autodijelove i ribarske udice.

Atar ne pokušava da nalazi opravdanja. Svi imaju pravo na medicinsku njegu, pa makar ljekar morao da pravi konac za šavove ili skida dijelove sa kola kako napravio improviziran sto za operaciju.
  • Foto: (CDM)

- Čak i kada fale instrumenti operacija mora da se obavi. Zašivali smo čak i udicama -  objašnjava požrtvovani ljekar.

U najmlađoj državi na svijetu svi su naoružani do zuba, pa i oni koji dolaze u improviziranu ambulantu, od običnih ljudi do članova raznih milicija, dok je u zadnjih pet godina ubijeno više od 100 humanitaraca. Bolnicu doktora Atara, koja sada ima 120 kreveta, su jednom prilikom htjeli da unište naoružani mladići ali je on uspio da smiri tenzije, pa je čak i vođa paravojne formacije koja je aktivna u toj oblasti naredio da se zdravstvena ustanova ne dira.

Svakodnevna opasnost i odvojenost od najmilijih nisu stali na put plemenite misije lokalnog junaka, čiji tim sedmično obavi 50 operacija. Svoju ženu i četvero djece viđa tri puta godišnje.

- Pozvao sam porodicu da dođe i vidi šta radim. Kada je supruga vidjela šta se dešava rekla je da je naš posao vrijedan žrtvovanja - poručio je humanitarac koji već sedam godina spašava živote na najkreativnije načine u najgorim uslovima.

NA VRH