GEJ LJUBAVNICI

Knjiga sve otkriva: Fredi Merkuri i nulti pacijent HIV-a su bili povezani

Upoznali se u njujorškom klubu "The Saint"

Index.hr

Index.hr

22.10.2018

Fredi Merkuri (Freddie Mercury) jedan je od najvećih, najtalentiranijih i najomiljenijih muzičara svih vremena, a njegov život i danas privlači zanimanje javnosti. Autori Mark Langtorn (Mark Langthorne) i Mat Ričards (Matt Richards) saželi su dosad nepoznate detalje o njegovom životu u biografiji "Freddie Mercury – život, smrt i nasljeđe". 

Na 470 stranica koje se čitaju u jednom dahu, Langtorn i Ričards spojili su dvije priče - jednu o životu  Fredija Merkurija,  te drugu o historiji AIDS-a.  

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj knjizi je poveznica koju su autori uspjeli pronaći između Fredija i Gaetana Dugasa  (Gaëtan Dugas), kanadskog stjuarda koji je ocrnjen kao prvi, odnosno nulti pacijent, te nepravedno optužen za širenje epidemije HIV-a u SAD-u. Naime, čini se da su Fredi i Gaetan  imali barem jednog zajedničkog ljubavnika, Džona Marfija (John Murphy).  

Oni su osamdesetih često posjećivali iste tulume na kojima su se okupljali uglavnom gej muškarci.

- Klubovi poput "Roundsa" na adresi East 53. Street, "Sainta" na 105 Second Avenue i "The Spikea" na 120 11th Avenue pružali su savršeno okruženje gej muškarcima koji su htjeli uživati u svemu što se u tim klubovima nudilo, od plesa, voajerizma, droga do seksa. Među onima koji su hodočastili u Nju Jork  bio je i gej stjuard iz Kanade, imenom Gaetan Dugas -  pišu autori. 

Nakon prekida veze s Tonijem Bastionom (Tony Bastion), tokom američke turneje u septembru 1980. godine, Fredi Merkuri se sam odlučio   utješiti tulumareći u njujorškim klubovima. Upravo je tad nekad upoznao Džona Marfija, stjuarda koji je svojevremeno bio i ljubavnik Gaetana Dugasa. Kad su Fredi i Džon bili zajedno, Gaetan je počeo pokazivati prve simptome bolesti, no još nije slutio o čemu se radi. Zato je, pišu autori, malo vjerovatno da je Džon išta spominjao Frediju - i što se tiče bolesti i što se tiče Gaetana. Fredi u to vrijeme još nije bio zaražen, no gotovo je sigurno tad bio izložen virusu.  

Fredi i Gaetan su se i upoznali, otkriva biografija, u njujorškom klubu "The Saint", preko Fredijevog poznanika Čarlsa (Charles) iz Kanade koji je ranije te sedmice spavao s Gaetanom. Smatra se da su se kasnije susreli i u jednom klubu u Londonu, a ne zna se je li osim ta dva bilo još njihovih susreta.

Gaetan Dugas je na početku mislio da ima rak kože, AIDS je dotad bila nepoznata bolest te niko nije znao kako se prenosi i koje posljedice sa sobom nosi. Nastavio je sa svojim seksualnim aktivnostima te autori pišu da je svake godine spavao s otprilike 250 muškaraca. Tako je živio deset godina. Rak se ne prenosi seksom, smatrao je Gaetan.  


On je nultim pacijentom proglašen nakon što je među prvih 19 pacijenata oboljelih od AIDS-a bilo više onih koji su ili spavali s Gaetanom ili spavali s nekim ko je spavao s njim. Bolest je u to vrijeme bila pripisivana samo gej zajednici te je čak i "New York  Times" objavio članak koji je završen riječima da "ne postoji očigledna opasnost zaraze ne-homoseksualcima jer nisu prijavljeni slučajevi bolesti izvan homoseksualne zajednice ili kod žena".   

Desetljećima kasnije, istraživači su koristili genetske metode da bi pratili evoluciju gena HIV-a, od Afrike do Kariba u 1967. godini, te se pokazalo da je epidemija u SAD-u imala izvor na Karibima, a Gaetan je bio samo jedan od ranijih pacijenata, no nikako ne i osoba odgovorna za epidemiju. 

 

Index.hr

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.