NEVJEROVATNO

Ponosni Šveđani: Nacionalnu sramotu pretvorili u najveću atrakciju

U ono vrijeme "Vasa" je trebao predstavljati najmoćniji brod na svijetu, a umjesto toga napunio se morem i potonuo

"Vasu" je tog kasnog popodneva svečano porinuo švedski kralj Gustav II Adolf, čvrsto uvjeren kako gleda u jedra najmoćnijeg ratnog broda na svijetu. Facebook

Avaz.ba

26.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Ratni brod "Vasa" potonuo je prije 389 godina nakon što je prošao samo 1300 metara, a s vremenom je jedan od najvećih švedskih promašaja pretvoren u najposjećeniji muzej.

Priča o "Vasi" priča je o historijskom fijasku - kaže Marika Hedin, historičarka i nekadašnja upraviteljica "Vasamuseet".  

"Vasu" je tog kasnog popodneva svečano porinuo švedski kralj Gustav II Adolf, čvrsto uvjeren kako gleda u jedra najmoćnijeg ratnog broda na svijetu. No švedski "Titanik" potonuo je i prije nego što je krenuo jer nije mogao nositi silno oružje i dekoracije kojima je bio nakrcan. 

U ono vrijeme "Vasa" je trebao predstavljati najmoćniji brod na svijetu, a umjesto toga napunio se morem i potonuo.

Nakon što je 333 godine proveo na morskom dnu, Šveđani su ga izvukli gotovo neoštećena. Podigli su olupinu od 69 metara s entuzijazmom jednakim onome kralja Gustava. "Vasin" drugi život započeo je 1965. kad je pomorski stručnjak Anders Francen (Franzen) locirao olupinu na dubini od 32 metra u Baltičkom moru, koje se naziva i morskim grobljem brodova.

Ondje je dosad nađeno više od 20 hiljadu brodova, a stručnjaci predviđaju da ih ima čak 100 hiljadu. Tvrde i da je zbog niska saliniteta idealno za čuvanje brodova jer ne odgovara brodskom crvu (Teredo navalis) koji je poznati po silnom apetitu za drvetom.

Više od 700 skulptura različitih veličina, oko 25 hiljada artefakta i ostaci posade predstavljaju arheološko blago, a "Vasu" čine najbolje očuvanim brodom. 

Danas se može razgledati u Stockholmu na otoku Jurgordenu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.