MOTIVACIJA

Samopouzdanje dolazi s iskustvom, a iskustvo dolazi s konstantnim pokušavanjem

Možda nećeš uspjeti deset puta, ali će jedanaesti biti drugačiji

Ilustracija

Avaz.ba

23.2.2019

Profesor psihologije je proveo eksperiment među studentima koji su većinom imali problem sa samopouzdanjem i on je to htio promijeniti. Naime, stavio je piranu i malu ribu u veliki akvarij.

Kao što je bilo očekivano, pirana je ubrzo pojela malu ribu. Onda je stavio staklenu pregradu u akvarij, pregrađujući ga u dva dijela. Zatim je u jedan stavio malu ribu, a u drugi piranu.

Pirana je odmah pokušala napasti malu ribu, ali to nije mogla uraditi i zabila se u pregradu.

Ovo je ponovljeno mnogo puta i nakon stotinu ponavljanja, pirana je zaključila: “Ja ne mogu pojesti ovu ribu” i tako je postala uvjerena u svoju nesposobnost i prestala napadati malu ribu.

Nakon toga, psiholog je izvadio pregradu iz akvarija i pirana je opet, kao na početku, mogla napasti malu ribu. Međutim, ona nije ni pokušala.

Psiholog se onda obratio studentima: “Pirana je imala stotinu neuspjelih pokušaja i imala je negativno iskustvo. Sada, ona bi bez problema mogla pojesti malu ribu, ali umjesto da pokuša opet, ona je stala jer je imala negativno iskustvo. Još jedan pokušaj bi mogao promijeniti njenu sudbinu, ali pirana će zadržati ovo iskustvo svoj cijeli život.“

Zašto nemamo samopouzdanje

Zato što smo jednom pokušali nešto, nismo uspjeli i zato smo izgubili povjerenje u sebe.

Da biste bili samouvjereni, trebamo misliti manje i raditi više. Previše razmišljanja smanjuje naše samopouzdanje. Loša iskustva su sastavni dio života, ali to ne znači da nećemo imati dobra iskustva.

Možda nećeš uspjeti deset puta, ali će jedanaesti biti drugačiji.

Samopouzdanje dolazi s iskustvom, a iskustvo dolazi s konstantnim pokušavanjem.

Uvijek pokazuj sebi samouvjerenost i tako se odnosi prema drugima. Niko te neće napasti ako kažeš nešto loše ili pogriješiš. Ali barem uradi nešto.

Ako si stidan, pretvaraj se da nisi. Ljudi to ne mogu skontati. Poslije nekog vremena imat ćeš iskustvo i nećeš se više morati pretvarati.

Lijepo se obuci, izlazi vani, hodaj kako želiš i zaboravi da nisi uspio jučer, jer je danas novi dan i nova prilika.

Nemoj biti pirana!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.