EKSPERIMENTI NASA razvija formulu za pravljenje betona

SAD razvile plan trajnog prisustva na Mjesecu do 2028.

Želimo da znamo šta raste unutar betona baziranog na cementu kada nema procesa koji izaziva Zemljina teža, kao što je sedimentacija, istakla je Radlinska

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

Traga se za betonom kakav bi bio potreban za izgradnju trajne baze

Foto: NASA


Naučnici se sve više trude da stvore uslove kako bi čovjek u skorije vrijeme mogao biti na Mjesecu.

U prilog tome ide i informacija da naučnici koriste rezultate dva eksperimenta izvršena na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) kako bi razvili formulu za pravljenje betona na Mjesecu kakav bi bio potreban za izgradnju trajne baze za ljude, saopćeno je iz američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

U saopćenju se navodi da će ljudima, nakon što naprave trajnu bazu na Mjesecu, biti potreban čvrst materijal koji će moći da izdrži udare solarne radijacije i meteorita. Naučnici iz NASA-e ističu da je najvjerovatnije da će to biti beton.

Glavni istraživač u oba eksperimenta na MSS Aleksandra Radlinska izjavila je da je istraživanje fokusirano na cementnu pastu koja bi držala zajedno betonsku smjesu. 

- Želimo da znamo šta raste unutar betona baziranog na cementu kada nema procesa koji izaziva Zemljina teža, kao što je sedimentacija - istakla je Radlinska.

NASA je objasnila da se, ukoliko se voda doda cementu, dešavaju kompleksne promjene u strukturi molekula, tokom kojih se stvaraju male kristalne strukture koje se međusobno vezuju, prenosi Sputnjik.

U saopćenju se dodaje da je odnos vode i cementa ključan za proces efikasnog kombinovanja sastojaka betona, kao i za određivanje snage i izdržljivosti gotovog betona.

Naučnici moraju da ustanove da li će odnos ovih sastojaka biti drugačiji na Mjesecu, gdje je gravitacija šest puta slabija nego na Zemlji.

Istraživanje je sprovedeno uslijed izveštaja da su SAD saopćile plan uspostavljanja trajnog prisustva na Mjesecu do 2028. godine.

Više o temi

STRAŠAN TEMPO
Znate li zašto se smanjuje Mjesec

Više o:

Mjesec NASA
NA VRH

Komentari